NOS Op 3
AFP

Het is inmiddels vijf dagen geleden dat een Amerikaanse jury besloot de agent die Eric Garner doodde niet te vervolgen. Nog steeds gaan in heel Amerika mensen de straat op omdat ze vinden dat de politieman wél vervolgd moet worden. Ook vannacht was het weer raak.

De protesten waren door heel Amerika, waaronder Berkeley in Californië, waar afgelopen weekend demonstraties eindigden in geweld. Een greep uit de protesten (hier meer).

Rellen om Garner in Berkeley

Ook sporters uit het football en basketbal lieten dit weekend van zich horen.

Het is opvallend dat de juryuitspraak over Garner veel meer losmaakt dan de uitspraak in Ferguson, schrijft The Washington Post. Check even het verschil in de grafiek, veel meer mensen zijn voor vervolging in de zaak-Garner:

Een poll van Bloomberg: moet de agent die Eric Garner doodde vervolgd worden? Bloomberg

Waarom daar zo'n verschil in zit, is onduidelijk. Een van de mogelijke reden volgens de krant: bij Ferguson is het onduidelijk of de agent terecht schoot. Dáár ging een deel van de discussie over. 

In het geval van Garner is dat anders. Hij werd gewurgd door een agent, terwijl op de beelden te zien is dat hij alleen maar protesteerde tegen zijn arrestatie. 

STER reclame