NOS Op 3
Uber

In Nederland is UberPOP na een kort geding verboden. Toch kan je de dienst, die alleen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag beschikbaar is, voorlopig blijven gebruiken.  Uber zegt de boetes die chauffeurs krijgen namelijk te betalen - in ieder geval tot en met het hoger beroep. 

Het is de zoveelste juridische battle die het bedrijf Uber voert over zijn diensten. Taxichauffeurs over de hele wereld hebben vaak veel geld betaald voor een vergunning, en moeten nu concurreren met 'amateurs' die goedkoper zijn. Dat is oneerlijk, zeggen ze. Hoe staat het met de juridische strijd in andere landen?

De taxichauffeur wordt onder druk van de menigte naar de rechtbank geleid AFP

India

We beginnen met India, want toevallig verbood de overheid in de stad Delhi Uber vandaag. De aanleiding: de verkrachting van een vrouw van 25 jaar door een chauffeur van Uber. Vandaag liet de stad weten de dienst in de ban te doen. Uber zou klanten misleiden, chauffeurs hebben namelijk geen taxivergunning. De gemeente moest overigens wel het internet op om te kijken wat Uber eigenlijk is, schrijft The Economic Times.

Duitsland

In Duitsland is het een beetje aan-uit. Daar wilde Taxi Deutschland Uber laten verbieden. Dat leek te lukken, maar begin september werd Uber in Duitsland toch verboden. Maar twee weken later kreeg het bedrijf een meevaller: de rechter in Frankfurt schortte het verbod op - de taxibranche was te laat met hun zaak. Dus kun je nu in Duitsland UberPOP'en in Düsseldorf, Frankfurt en München. In Berlijn en Hamburg kan dat weer niet, omdat - no joke -, een rechter eind september bepaalde dat Uber daar toch niet mag. 

Het is overigens maar zeer de vraag of Uber mag blijven na het hoger beroep van Taxi Deutschland. De rechter was het namelijk wel eens met de taxibranche: Uber overtreedt de regels.

Frankrijk

Op het Franse kantoor van Uber is het billenknijpen. 12 december besluit de rechter waarschijnlijk of Uber legaal is of niet.

Uber respecteert de regels niet. En het is heel moeilijk om daar mee te concurreren.

Advocaat van de Franse taxibranche

België

België is bezig met nieuwe wetten. Ze willen eigenlijk hetzelfde doen als met AirBnB, zegt een woordvoerder van de regionale mobiliteitsminister. "Als ze inbinden en gewoon belasting betalen, is Uber welkom in de taxisector."

Maar nu dus nog niet. Sinds maart zijn volgens Reuters al 19 auto's en 11 smartphones in beslag genomen. 

Taxichauffeurs protesteren in London tegen Uber ANP

Groot-Brittannië

In Londen waren de taxichauffeurs écht boos: ze legden hele delen van Londen plat. In juli liet Transport of Londen weten dat Uber legaal is, tot afgrijzen van de chauffeurs van de black cabs. Toch lopen er bij het Hooggerechtshof in Groot-Brittannië wel nog individuele zaken tegen Uber-chauffeurs. Die zaken kunnen de situatie nog veranderen.

En de rest van de wereld?

Uber is actief in 51 landen, volgens hun eigen site. In de Amerikaanse staat Nevada is Uber zelf weggegaan na een verbod door de rechter, dat is de eerste staat in de VS waar dat gebeurt. Dat deed Uber ook in Vancouver in Canada.

In landen waar boetes worden uitgedeeld, betaalt Uber die meestal. Het bedrijf was eind 2014 volgens investeerders ruim 32 miljard euro waard.

STER reclame