'Ze lopen kotsend en plassend over de Zeedijk'

  • Flickr CC / Erik B
  • Flickr CC / Gabe McIntyre
  • Flickr CC / Marien van Os
  • Flickr CC / Michael Spiller

Voor aanstaande Britse bruiden en bruidegommen is Amsterdam een walhalla. Elk weekend strompelen feestende Britten door de stad. Amsterdam zelf is minder blij met de vrijgezellenfeestjes en heeft aangegeven de luidruchtige Britten liever ergens anders te zien feesten.

"De overlast moet ingeperkt worden, want niemand is er blij mee", zegt Machteld Ligtvoet van Amsterdam Marketing. "Veel mensen zijn gelukkig af van het idee af dat Amsterdam seks, drugs en rock 'n roll is, maar veel Britten en mensen uit de provincie denken nog dat alles kan. En dat moet anders." Amsterdam Marketing promoot om die reden bewust de bierfiets niet: "Daar zitten Amsterdammers echt niet op te wachten."

"Wij zijn het spuugzat", zegt ook Diana van Laar van de ondernemingsvereniging Zeedijk. "Ik snap dat uitgaan erbij hoort, maar die bachelor parties gaan echt te ver. Ze lopen kotsend en plassend over de Zeedijk, het is niet normaal." Wat haar betreft moet de politie beter de gemeentelijke verordening tegen openbare dronkenschap handhaven: "Als je lam bent, moet je lekker ontnuchteren in zo'n hokje. Dan hebben wij er geen last meer van."

"Vroeger konden wij mensen die te dronken waren om op de benen te staan in de dronkenmanscel zetten, maar we hebben nu in de binnenstad helemaal geen cellen meer" reageert Rob van Veen, woordvoerder politie Amsterdam. "Bij dronken groepen is er altijd eentje die nog wel redelijk nuchter is. Die proberen wij bij overlast aan te spreken en verantwoordelijk te maken."

Volgens Cor van Dijk van ondernemingsvereniging Oudezijds Achterburgwal valt het wel mee met de overlast. "Dit hoort nu eenmaal bij een uitgaansgebied. Het zijn hier maar een paar omwonenden die al jaren klagen", aldus Cor.

Geld in het laatje

Niet iedereen is klaar met de Britse vrijgezellenfeestjes, want de lallende toeristen brengen wel veel geld in het laatje. De Britten boekten in 2013 de meeste hotelovernachtingen in Amsterdam en geven dan ook flink wat geld uit in Nederlandse restaurants, clubs en aan activiteiten.

'Sleazy' Amsterdam

De feestende Britse toeristen zorgden nog voor een pikante discussie tussen Boris Johnson, de burgemeester van Londen, en zijn collega in Amsterdam, Eberhard van der Laan. Johnson noemde Amsterdam tijdens een bijeenkomst over de strijd tegen drugs 'sleazy'.

Daarop vroeg Van der Laan hem uit eens een kijkje te nemen in onze hoofdstad, om te zien wie verantwoordelijk zijn voor dat imago. "Ik nodig hem uit om te kijken hoe het met zijn duizenden landgenoten gaat. Als hij een biertje met ze drinkt, kan hij ze ook herkennen. Je hoort ze meestal wel, want ze zijn nogal luidruchtig", grapte Van der Laan in de gemeenteraad.

Van der Laan: "Ze hebben in ieder geval geen jas aan als ze over de Wallen slalommen. Ze lopen eerst van kroeg naar en kroeg en daarna gaat het vaak over de knieën. Ze zingen You Never Walk Alone. Ze zijn zijn verkleed als konijn of pater en soms überhaupt niet gekleed. Ik zou hem van harte willen uitnodigen om dat te bekijken."

Verslaggever Mustafa nam een kijkje in Amsterdam om te zien hoe de Britse toeristen de stad onveilig maken:

'We komen naar Amsterdam om naar de klote te gaan'

Deel artikel: