Een bibliotheek alleen iets voor boeken? Niet meer. Er komen steeds meer mogelijkheden om ook je kleding te lenen. Nu nog op kleine schaal, maar experts verwachten dat we het in de toekomst veel vaker gaan doen.
Elisa Jansen is een van de initiatiefnemers van een kledingbieb in Amsterdam. Morgen openen ze officieel hun kledingbibliotheek.
Kleding lenen is een goedkope en duurzame manier om je kledingkast uit te breiden.
De meeste winkelketens zijn volgens Elisa gebaseerd op snelheid, veel verkopen en goedkope productie. Uiteindelijk dragen we 80 procent van de tijd maar 20 procent van de kleding in onze kledingkast, al is dat niet hard te maken.
Dus is er een markt voor het lenen van kleren, denkt Elisa. Zo werkt het:
Ook ondernemer Bert van Son is tegen overconsumptie. Bij hem kan je daarom al een tijdje jeans leasen. "De kledingindustrie is een hele vervuilende industrie", zegt hij. "De consumptie van kleding moet omlaag. De fast fashion van vandaag de dag is niet goed voor onze wereld."
Probeer zo lang mogelijk met een spijkerbroek te doen, zegt Van Son, en breng hem daarna terug zodat zij er weer iets mee kunnen. "Dan maken wij er bijvoorbeeld truien van."
De fast fashion van vandaag de dag is niet goed voor onze wereld.
Binnen 10 jaar heeft elke modeketen een afdeling om kleding uit te lenen.
Gaat zoiets nou werken?
Volgens Hasmik Matevosyan, die onderzoek heeft gedaan naar duurzaamheid in de mode, wel. Zij ziet dat mensen steeds meer bereid zijn om dingen te delen. "Binnen 10 jaar heeft elke modeketen een afdeling waar je kleding kan lenen", zegt Hasmik.
Die mogelijkheid ziet ook Henk Volberda wel, Hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit. "Als de kledingbibliotheek een groter commercieel online platform wordt, zal het grote gevolgen hebben voor ketens als de H&M en de Zara." Zeker omdat we volgens hem steeds minder willen betalen voor dingen die we gebruiken.
Bedoel je dat andere mensen dat hebben gedragen en dat ik het dan moet dragen? Dat vind ik een vies idee.
Vies idee
Het kan dan wel de toekomst zijn, op dit moment moeten mensen er nog wel aan wennen. "Ik wil iets liever hebben, voor altijd", zegt een meisje op straat. En een ander: "Bedoel je dat andere mensen dat hebben gedragen en dat ik het dan moet dragen? Dat vind ik een vies idee". Prettig om te weten dan: in de kledingbieb wordt alles na het dragen weer netjes gewassen.
De eerste uitbreiding van de bieb komt er ook al aan: over een paar weken hopen andere ondernemers in Utrecht een kledingbibliotheek te openen.