Grote kans dat je afgelopen weekend niet in de kerk zat. De Nederlandse kerken lopen namelijk al een tijd leeg. Maar dat geldt niet voor de Hillsong Church. Die organiseert diensten in de Amsterdamse discotheek Escape. En die zitten hartstikke vol.
De Hillsong Church komt oorspronkelijk uit Australië. In Amsterdam zijn er zo'n duizend bezoekers per zondag, vooral twintigers en dertigers. Een belangrijk onderdeel van de dienst is de muziek. De band van Hillsong, ook wel het 'aanbiddingsteam' genoemd, zweept het publiek op aan het begin van de dienst. Mensen dansen en huilen soms van ontroering, check bijvoorbeeld hun Instagram.
Ze bidden voor alledaagse dingen, bijvoorbeeld je studie of je werk. Aan het begin worden bidbriefjes ingevuld door de bezoekers. Ook worden succesverhalen gedeeld.
We zijn een keer met vrienden meegegaan en nooit meer weggegaan.
Pastor Richard van der Kolk draagt voor in de kerk: "Sinds mijn eerste bezoek aan Hillsong begrijp ik mijn studie beter. En ik ben niet meer depressief". "Awesome", roepen de bezoekers. "Ik kan gewoon niet geloven hoe goed God is", zegt Van der Kolk. De zaal is het roerend met hem eens.
Veruit de meeste bezoekers zijn christelijk opgevoed. Ze voelden zich niet helemaal meer thuis in de traditionele kerk. Vaak komen ze via via bij Hillsong terecht. Zo ook Dennis van Kleef, één van de zangers van het aanbiddingsteam. "Ik was samen met mijn vrouw op zoek naar een kerk die bij ons allebei past. Toen zijn we een keer met vrienden meegegaan. En nooit meer weggegaan."
Alle kerken proberen op de een of andere manier om jongeren weer naar de kerk te krijgen. Maar alleen Hillsong lijkt het echt te lukken, zegt VU-theologe Miranda Klaver. "De boodschap van Hillsong is heel positief. Het helpt je gewoon voor het dagelijks leven. De boodschap is: you can do it. Met God."
Een moderne kerk wil niet zeggen dat het ook een 'light'-versie van het geloof is. Volgens Klaver is de kerk behoorlijk orthodox. Toch heeft de kerk met z'n hipster pastors wereldwijd zo'n honderdduizend bezoekers. Een van de trouwe bezoekers is Justin Bieber. Carl Lentz, de getatoeëerde Hillsong pastoor in New York, is goed bevriend met de zanger. Bieber zou zelfs in zijn badkuip zijn gedoopt.
Is dit dan de manier om mensen weer naar de kerk te krijgen? Klaver twijfelt: het kan ook een tijdelijk succes zijn. "Het past heel duidelijk bij een bepaalde levensfase. De vraag is wel of je daar na tien jaar nog steeds enthousiast over bent. Misschien gaat een kerk die zo sterk inzet op beleving wel voorspelbaar worden en vervelen."
Maar Van Kleef staat over twintig jaar gewoon nog op het podium. "Ik denk dat het risico op botbreuken wat groter wordt, dus ik zal wat minder hard springen. Maar zingen en aanbidden, dat is niet leeftijdsgebonden."