Een demonstrant vernield een autoruit
Aangepast

Tijdlijn: de rellen in Ferguson

9 augustus - Waar het allemaal begon

Na een overval op een supermarkt in het Amerikaanse Ferguson, een voorstad van St. Louis, wordt rond 12 uur 's middags de zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door een blanke politieagent. Later blijkt dat Brown ongewapend was. Zijn lichaam blijft lange tijd op straat liggen.

10 augustus - Rustige wake wordt plundering

Na een rustige wake bij kaarslicht breken er protesten uit in St. Louis. Er worden autoruiten ingeslagen en winkels geplunderd. Demonstranten gebruiken veel geweld tegen de politie.

Een jongen loopt mee in de protestmars

11 augustus - FBI start onderzoek

De FBI begint een onderzoek naar de dood van Brown. Twee mannen die getuigen waren van de schietpartij zeggen dat Brown zijn handen in de lucht had voordat de agent op hem schoot. Diezelfde avond breken er hevige rellen uit. De politie probeert de menigte in bedwang te houden met traangas en rubberkogels.

De politie zette traangas in

15 augustus - Naam agent wordt vrijgegeven

De politie geeft de naam vrij van de agent die het fatale schot heeft gelost: het is de 28-jarige Darren Wilson. Ook worden de bewakingsbeelden vrijgegeven van de overval. Daaruit blijkt dat Brown voor 50 dollar aan sigaren heeft gestolen.

25 augustus - Begrafenis Michael Brown

In St. Louis wordt Michael Brown begraven; duizenden mensen komen op de ceremonie af. De vader van Brown wil dat de begrafenis waardig en rustig verloopt, er zijn dan ook geen demonstraties.

25 september - Politiechef maakt excuses

De politiechef van Ferguson, Tom Jackson, brengt een video naar buiten waarin hij zijn excuses aanbiedt aan de familie van Michael Brown. Ook probeert hij hiermee solidair te zijn met de demonstranten.

Uiteindelijk heeft zijn video niet het gewenste effect: politieagenten krijgen het weer aan de stok met demonstranten. Een van hen wordt gearresteerd. Op sociale media zijn veel foto's te zien van agenten die hun wapens op de demonstranten hebben gericht.

10 oktober - Ferguson October

Vanuit heel Amerika komen demonstranten naar St. Louis voor "Ferguson October". Vier dagen lang protesteren ze samen. In het weekend komen duizenden demonstranten bij elkaar voor een protestmars.

22 oktober - Autopsie gelekt

In de krant The St. Louis Post-Dispatch verschijnt het autopsierapport van Michael Brown. Daaruit blijkt dat Brown van heel dichtbij is doodgeschoten. Vandaag verklaarde hij tegen de jury dat hij met Brown vocht om het pistool en dat hij vreesde voor zijn leven.

12 november - Ku Klux Klan komt op voor Wilson

KKK-baas Frank Ancona verschijnt op tv met een waarschuwing: wie het waagt te protesteren als Wilson niet wordt vervolgd, zal door de Ku Klux Klan "met dodelijk geweld" worden tegengewerkt.

16 november - Die in

Het is inmiddels 100 dagen geleden dat Michael Brown werd doodgeschoten. Om dat te herdenken houden demonstranten een Die in in St. Louis: ze blokkeren een grote straat door op de grond te gaan liggen in silhouetten van krijt.

17 november - Noodtoestand in Ferguson

De gouverneur van de staat Missouri roept de noodtoestand uit in Ferguson. Hij is bang voor grote onrust als de jury besluit of Darren Wilson wel of niet wordt vervolgd. De politie uit St. Louis krijgt de macht in Ferguson.

18 november - De Commissie Ferguson

Gouverneur Nixon stelt een onafhankelijke commissie in die in de nasleep van Browns dood onderzoek gaat doen naar naar racisme, slechte scholen en andere problemen in Ferguson. De commissie bestaat uit 16 mensen, onder wie twee pastoors, een 20-jarige activist, een politieagent en een universitair docent.

25 november - Geen vervolging Darren Wilson

De jury is eruit: Darren Wilson wordt niet vervolgd voor de dood van Michael Brown. Volgens de rechter is er geen reden om aan te nemen dat Darren Wilson een misdaad pleegde. Bovendien spraken getuigen elkaar vaak tegen.

De familie van Michael Brown en president Obama hadden opgeroepen tot een vreedzaam protest, maar in Ferguson breken opnieuw hevige rellen uit.

26 november - Weer rellen

Opnieuw rellen in Ferguson, de politie wordt uitgescholden en bekogeld met flessen, stokken en stenen. De autoriteiten hebben een samenscholingsverbod ingesteld.

"Het is een grimmige situatie", zegt correspondent Arjen van der Horst. "De groep is een stuk kleiner dan gisteren, maar ze staan hier al de hele avond, ondanks de felle kou." Ook in onder meer Washington, Los Angeles en New York gaan mensen de straat op.

President Obama zegt in een toespraak dat er geen excuses zijn voor alle vernielingen, maar snapt wel dat veel mensen boos zijn over de beslissing van de jury. Mensen zijn volgens hem gefrustreerd omdat wetten niet altijd "gelijk en eerlijk" worden toegepast in gekleurde gemeenschappen.

Arjen van der Horst in Ferguson
  • AFP
    Een demonstrant in Ferguson
  • AFP
    Een agent in Ferguson
  • AFP
    De politie arresteert een demonstrant
  • AFP
    Een demonstrant in Ferguson
  • EPA
    Een agent probeert een brandende politieauto te blussen
  • AFP
    Een demonstrant in Ferguson
  • EPA
    Een demonstrant vernield een autoruit

Deel artikel: