NOS Op 3
AFP

Op straat leven, geen dak boven je hoofd hebben en elke avond weer op zoek gaan naar een slaapplaats. Zo ziet of zag het leven van bijna 2,5 miljoen kinderen in Amerika eruit. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 30 kinderen in de VS wel eens dakloos is geweest.

Vooral in Californië zijn veel zwerfkinderen, meer dan een half miljoen. En dat is een groot probleem, zegt Shahera Hyatt, directeur van het California Homeless Youth Project, een organisatie die zich inzet voor deze groep. Zelf was Hyatt als kind ook dakloos. Volgens haar zijn er meerdere oorzaken waardoor je als jongeling op straat kunt belanden.

Armoede, verwaarlozing en mishandeling. Dat zijn de drie belangrijkste redenen waardoor kinderen op straat terecht komen.

Shahera Hyatt - California Homeless Youth Project

Volgens Hyatt is er sprake van een bijna onzichtbaar probleem. Op straat zie je namelijk niet altijd dat kinderen dakloos zijn. Ze proberen zich vaak zo normaal mogelijk te kleden en te gedragen om te voorkomen dat ze als zwerver worden herkend. Maar ze slapen wel in tuinen, of bij bekenden op de bank. De toekomst van deze kinderen ziet er heel somber uit, zegt Hyatt. "Zonder hulp van je ouders is het lastig een opleiding te gaan doen."

Een dakloos jongetje voor de opvang in New York AFP
1 op de 30 kinderen in Amerika dakloos

Hoe zit dat in Nederland?

In vergelijking met de VS is het probleem met zwerfkinderen in Nederland minder groot, maar zeker niet onbekend. Zo'n 9000 jongeren onder de 23 jaar hebben geen thuis. 

Een van hen was Samantha, een meisje van 21 jaar uit Den Haag. Ze kwam een aantal jaren geleden op straat terecht na ruzie met haar familie. Door hulpverleners werd ze naar het Leger des Heils gestuurd. Dat was een enorme schok voor haar. "Dat wilde ik echt niet. Je wilt niet tussen  zwervers zitten. Je bent hartstikke jong, dat voelt gewoon niet goed."

Daklozen - hoe zit dat in Nederland?

Het vinden van een slaapplaats is niet het enige probleem van Nederlandse zwerfjongeren. Volgens Bas Pieck, projectleider bij het Skanfonds, hebben ze vaak ook te kampen met een maatschappelijke achterstand. 

"Ze hebben veel gemist in hun opvoeding waardoor normale dingen voor hen niet normaal zijn. Omgaan met geld en omgaan met andere mensen vinden ze lastig. Een visie op de toekomst ontbreekt vaak. Ze weten niet waar ze heen willen of wat ze moeten doen om daar te komen."

Samantha heeft inmiddels een dak boven haar hoofd. In Den Haag, via een project voor begeleid wonen. Daar moet ze binnen een half jaar weg, maar daar maakt ze zich geen zorgen over. "Ik heb echt geleerd weer vooruit te kijken en een doel te hebben."

Als ik het koud had, ging ik naar de McDonalds, de Pathé of de bibliotheek.

Samantha

STER reclame