Een raket van SpaceX stijgt op naar het ISS

SpaceX maakt boot om raket op te landen

Iedere zichzelf respecterende nerd volgt natuurlijk Elon Musk op Twitter. Met Tesla zette hij al een min of meer zelfrijdende elektrische auto op de weg. Met zijn ruimtebedrijf SpaceX is Musk hard op weg om een 'kuifje-raket' te bouwen, een raket die kan opstijgen én landen. Maar voor het zover is, moet er nog een hoop gebeuren. Dus was het gisteravond smullen voor de volgers van Musk, toen hij een foto van het meest recente prototype van zijn raket twitterde.

Aan de zijkant zitten een soort roosters. Die klappen uit als de raket terugkeert uit de ruimte. Daarmee kan de raket een beetje worden bijgestuurd, zodat hij uiteindelijk 'met de kont eerst' naar beneden komt. Dan kan op het juiste moment de raketmotor weer aan en kan de raket veilig landen. Ongeveer zo:

Met de nieuwe vinnen moet de raket beter te richten zijn, maar wat als er een flinke bries staat? De raket is bij terugkeer erg gevoelig voor zijwind, dus bestaat het risico dat de raket op een andere plek moet landen dan de bedoeling is. Aan dat probleem besteedde Musk een tweede tweet:

SpaceX is bezig met een drijvend lanceer/landingsplatform. Het platform is 90 meter breed en 30 meter lang en kan van afstand worden bestuurd. Mocht de raket een metertje verkeerd zitten, kan het platform zelf opschuiven. Omdat er een afstandsbediening bij zit kunnen de ingenieurs veilig van een afstandje toekijken of alles goed werkt.

Beide uitvindingen worden de komende tijd uitgebreid getest. Over twee jaar wil Musk ook mensen kunnen vervoeren met zijn raketten.

Deel artikel: