NOSop3

Nazi en hipster: meet the nipster

Wikicommons

Stoppelbaardje, skinny jeans en sjaals: zo ziet de nieuwste generatie nazi's in Duitsland eruit. Hip en modern dus. De 'nipsters' delen foto's met kleurrijke Instagram-filtertjes waarmee ze hun boodschap naar buiten brengen. En dat is een gevaarlijke ontwikkeling, zeggen experts.

"Zoals ze zich nu presenteren op het web, lijkt racisme onschuldig, soms zelfs grappig en vriendelijk", zegt Thomas Pfeiffer, onderzoeker neonazisme bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken Nordrein Westfalen. "Het is nog steeds het oude racisme, alleen dan in een nieuw jasje."

Strak gestylede kapsels

Volgens Pfeiffer proberen vooral jonge rechts-extremisten andere jongeren te bekeren. "De oude agressieve skinheadcultuur bereikt weinig jongeren. Met hiphop, punk en bijvoorbeeld de gothic-cultuur, verpakken ze hun ideologie om meer jongeren aan te trekken."

En dat is dus bijvoorbeeld zichtbaar aan hun kledingstijl. De kale koppen, zwarte bomberjacks en militaire laarzen zijn vervangen door strak gestylede kapsels, goeie brillen en gympen. Merken als Lonsdale zijn passé. Tegenwoordig is het Britse merk Boy London populair, omdat het logo op de adelaar van de voormalige nazipartij NSDAP lijkt. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Meet de nipsters

Nipsters grijpen ook naar social media om jongeren aan te spreken. Zo is er een neonazistisch YouTube-kanaal. Maar ook op Twitter roeren ze zich en er is zelfs een neonazistische Tumblr-pagina.

Nog een andere bizar voorbeeld: Balaclava Kuche. Duitslands eerste veganistische nazi-kookshow. Twee jonge mannen met bivakmuts, een camera, provocerende recepten en vooral veel mooie kleuren en verse groenten.

Dichter bij huis

In Nederland is de neonazi 2.0 nog niet gesignaleerd. "En die ga je hier ook niet vinden", zegt Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting. "Jeugdstijlen laten zich moeilijk voorspellen, maar ik zie niet echt iets in de lucht hangen dat erop wijst dat Nederlandse jongeren zich voor rechts-extremistisch geluid interesseren."

Dat de nipster nog geen voet aan Nederlandse bodem heeft gekregen, heeft vooral ook te maken met het lage aantal actieve rechts-extremisten in ons land. Dat zijn er op dit moment nog maar zo'n 150 - met 200 tot 300 meelopers - en die groep veroudert snel. In Duitsland is dat anders: daar lopen meer dan 20.000 rechts-extremisten rond.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nipsters, hoe herken ik er een?