Gevangenen lopen een modeshow LA Weekly
NOS Op 3

Travestietenshows, paaldansparty's en mannenbruiloften. In de speciale homo- en transgendervleugel van de mannengevangenis in Los Angeles mag en kan het allemaal. LA Weekly mocht een kijkje nemen in het zelfbenoemde vrijstaatje.

En dat leverde een kleurrijke mini-docu op:

De twintig meter lange kamer met stapelbedden ziet er niet anders uit dan de andere vertrekken in de gevangenis. Maar er hangt volgens de bewoners wel een heel andere sfeer. Ze voelen zich er veilig en durven open te zijn over hun geaardheid. 

Er is hier meer vrijheid. Je kunt meer uiten wie je bent en wat je voelt. Je hoeft hier niet in angst te leven.

Dave Williams, gevangene

Bewoners laten zich creatief helemaal gaan en dossen zich extravagant uit. Zo maken ze eigen outfits van de materialen die ze achter de tralies voorhanden hebben. Een voorbeeld: shorts die rood worden gekleurd met Skittles. "Van een laken maken ze een prachtige jurk, van kleren maken ze zelf een string", zegt gevangene David Arrieta.

De vleugel is zo populair dat ook heterogevangenen er graag willen wonen. Om dat voor elkaar te krijgen doen ze zich voor als homo, maar de gevangenis heeft daar inmiddels beleid op gemaakt. Voordat ze een bed krijgen, worden kandidaten onderworpen aan een test om te bepalen of ze wel echt homo zijn.

We vragen dan bijvoorbeeld: naar welke gaybars ging je? Als ze dan een naam noemen vragen we hen het interieur te beschrijven.

Javier Machado, gevangenisbewaarder
Yah Yah LA Weekly

De verbondenheid tussen de bajesklanten is groot, zegt gevangene Dave Williams - op de afdeling beter bekend als Yah Yah. "Voor sommigen is het echt een thuis. Veel van ons zijn verstoten door onze familie, dus nu zijn we elkaars familie."

Geweld is er in de happy home nog steeds, maar dat komt nooit door afkomst of geaardheid, zegt Yah Yah. "Het ligt dan eerder in de relationele sfeer. Er is hier een hoop jaloezie."

STER reclame