NOSop3

'We dachten dat we meer mensen zouden kunnen helpen'

NOS

Zestig winterjassen en een grote zak geld. Dat hadden Zjakila (25) en Zozan (31) bij zich toen ze afreisden naar vluchtelingenkampen voor Syrische Koerden in Turkije. De twee Koerdische schoonzussen uit Almere wilden met hun stichting Altruism iets doen voor mensen die hun land moesten ontvluchten voor het geweld van IS.

En dat is hard nodig: Amnesty International waarschuwt vandaag in een rapport dat in Turkije een crisissituatie is ontstaan door de enorme hoeveelheid Syrische vluchtelingen. Dat zijn er inmiddels meer dan een miljoen. En de internationale gemeenschap doet te weinig voor ze. 

Dat vinden Zjakila en Zozan ook, dus gingen ze zelf op reis om spullen te doneren. 

Zozan met een aantal Syrische vluchtelingen NOS

Inmiddels zijn de ze terug van hun missie in het Turkse Suruç , vlakbij de geteisterde stad Kobani. En dat heeft diepe indruk gemaakt. Vooral de situatie van de vele jonge kinderen in het kamp heeft hen aangegrepen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zelf op reis voor vluchtelingen

De hulp is volgens Zjakila en Zozan hard nodig: "Er zijn ongelukken gebeurd met kinderen die tegen de kou vuurtjes stoken in de tent. Die tenten vlogen in brand, waardoor de kinderen overleden zijn," vertelde Zozan. Dat soort ongelukken willen ze voorkomen.

Kinderen zijn helemaal uitgedroogd van de kou. Het lijkt wel alsof hun huid van hout is. Zo droog, zo open, van de koude lucht.

Zozan
Een Syrische moeder en haar drie kinderen warmen zich op aan een vuurtje in het vluchtelingenkamp in Suruc, Turkije AFP

De vluchtelingen waren dan ook bijzonder blij met de winterjassen vanuit Nederland. Met de 6000 euro die Zjakila en Zozan inzamelden, kochten ze ter plaatse ook 500 matrassen.

Vluchtelingen in de rij voor een matras NOS

Minder impact

Het voelde goed om ter plekke iets bij te dragen, maar uiteindelijk hebben de meiden minder impact gehad dan ze wilden. Het aantal vluchtelingen was simpelweg te groot voor hun relatief kleine hulpoperatie.

We dachten dat we met onze spullen veel mensen zouden helpen, maar dat was niet zo. Er waren duizenden mensen. Zoveel kinderen, je wilt het niet weten.

Zozan

Toch juichen de grote hulporganisaties particuliere acties als die van Zozan en Zjakila toe. "Er is nog steeds veel meer geld nodig om noodzakelijke hulp aan al die miljoenen mensen te kunnen bieden," zegt Juriaan Lahr, hoofd internationale hulp bij het Rode Kruis.

Maar veel hulp van verschillende mensen heeft ook een nadeel: het is moeilijk om overzicht te houden en de kwaliteit te waarborgen. "De spullen moeten de juiste kwaliteit hebben, er mogen bijvoorbeeld geen ziektekiemen in kleren zitten. Daarnaast moeten we zorgen dat de meest kwetsbare mensen de hulp krijgen" , zegt Lahr.

Syrische Koerden op de vlucht voor IS in een vluchtelingenkamp in Suruç, Turkije AFP

Volgens Zozan en Zjakila wil hulp van een grote organisatie echter niet zeggen dat de zorg juist terechtkomt. Ter plekke hebben ze in ieder geval weinig gemerkt van de aanwezigheid van de 'grote namen'.

Ik heb het niet gezien. Ik heb geen enkele organisatie gezien. Vrouwen kwamen naar ons toe om te vragen of wij hen medisch konden helpen.

Zozan