NOS Op 3
NOS

De ingrediënten voor je maaltijd zelf verzamelen in het bos of in een park: da's wildplukken. En het wordt alleen maar populairder. Boswachters van Staatsbosbeheer komen steeds vaker mensen tegen op zoek naar noten, vruchten of paddenstoelen. Ook zogeheten Foodwalks, wildplukwandeltochten, zijn populair.

In natuurgebieden kun je zoveel lekkere en gezonde ingrediënten vinden

Jaap Rohof, Stichting wAarde

Niet alleen iets voor oudjes, iedereen wandelt tegenwoordig mee. "Jongeren zijn steeds meer bezig met bewust eten en daar past deze trend helemaal bij", zegt Jaap Rohof van Lekker Landschap, dat de Foodwalks organiseert. Jaap begeleidt de wildplukkers. "In natuurgebieden kun je zoveel lekkere en gezonde ingrediënten vinden. Je vult op je eigen manier je voorraadkast aan."

Mee met een foodwalk

Maximaal een champignonbakje

Maar niet iedereen is blij met de wildplukkers. Boswachters vinden de trend een dilemma: "De druk op de natuur is groot in Nederland", zegt een woordvoerder. "Aan de ene kant wil je juist dat mensen meer binding krijgen met de natuur, maar aan de andere kant wil je niet dat de bossen leeggeplukt worden." Staatsbosbeheer hoopt dat wildplukkers niet meer meenemen dan nodig: "Maximaal een champignonbakje vol en alleen voor eigen gebruik."

En boswachters letten daar streng op. Vorige week werd in het Amsterdamse Bos een man betrapt die 68 paddenstoelen wilde meenemen. Volgens de gemeente Amsterdam is het roof, die bovendien grote schade aan het lokale ecosysteem bezorgt. De man wordt vervolgd voor diefstal en stroperij.

Wildplukken Foodwalks.nl

Wildplukwijzer

Je kunt zelf in je eigen buurt gaan zoeken, maar je kunt ook kijken op de Wildplukwijzer. Joost bedacht de website omdat hij het zonde vindt dat zoveel fruit niet geplukt wordt.

"Ik fietste langs een pruimenboom en zag dan al die pruimen geplet op de grond liggen. Zonde. Dus maakte ik een kaart voor de site waarop je kan zien waar die pruimenboom te vinden is. Nu staan er ruim 5000 plekken op waar je kan wildplukken."

Wildplukwijzer

Enthousiast geworden? Hier wat tips van boswachter Corien:

1. Voor natuurgebieden geldt: lees altijd de regels op het bord bij de entree. Op sommige plekken mag je bijvoorbeeld niet van het pad afwijken. Je riskeert dan een boete.

2. Blijf af van de paddenstoelen! Paddenstoelen kan je het best alleen plukken als je er verstand van hebt. Omdat ze erg op elkaar lijken, bestaat er een kans dat je giftige exemplaren mee naar huis neemt.

3. Pluk niet meer dan je nodig hebt, maximaal een champignonbakje vol. Wildplukken is officieel verboden, maar in bossen wordt het gedoogd.

STER reclame