NOS Op 3
David Jan Godfroid

Nederlandse bergers zijn op dit moment in het oosten van Oekraïne bezig met het bergen van de wrakstukken van vlucht MH17. Het duurde even voordat ze konden beginnen omdat er eerst een overeenkomst met de rebellen gesloten moest worden. NOS-correspondent David Jan Godfroid legt uit waarom het zo lang duurde voordat die overeenkomst er was.  

Het heeft te maken met een protocol, dat ondertekend was door de Volksrepubliek Donetsk, de separatisten in het gebied. En die Volksrepubliek heeft Nederland niet erkend:

David Jan Godfroid over berging MH17

Maar nu zijn ze dan toch begonnen. David Jan staat erbij: "Een oranje kraan is wrakstukken van het landingsgestel aan het optakelen, nadat ze eerst in stukken zijn gezaagd. Die worden vervolgens op een vrachtwagen gedeponeerd, die daarna naar een peronnetje in de buurt rijdt. Daar worden ze op een trein geladen."

Rond 05.45 uur Nederlandse tijd vertrok een konvooi van opleggers, terreinwagens en busjes vanuit Donetsk naar het rampgebied. Daar kwam het een kleine twee uur later aan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat ervan uit dat de berging zeker tien dagen duurt. 

De afgelopen dagen werden er nog menselijke resten verzameld

Het team vertrok in alle vroegte uit Donetsk David Jan Godfroid

STER reclame