Chef Watson weet wat lekker is

Je hebt nog blauwe kaas en marshmallows in je koelkast liggen, maar geen flauw idee wat je van die twee dingen kan maken. Chef Watson wel. Deze digitale chef belooft ieder culinair dilemma te kraken.

Chef Watson is het nieuwe computerprogramma van IBM. Vandaag werd het culinaire hoogstandje in Nederland geïntroduceerd. Het is een hulp in de keuken die tot wel acht smaken bij elkaar kan combineren tot een nieuw recept. Hierbij houdt hij rekening met smaakvoorkeuren van mensen.

IBM vroeg chefkok Onno Kokmeijer om de app te testen, dus gingen we bij hem langs:

Chef Watson maakt het perfecte gerecht

Wil je ook tiramisu maken van blauwe kaas en marshmallows, check dan dit recept:

Blauwe kaas met tiramisu

Zo adviseert hij bij blauwe kaas en marshmallows een tiramisu. Maar je kan ook voor minder gekke smaakvarianten gaan. Watson rangschikt ze op bijzonderheid.

Hoe werkt het?

Om te beginnen kies je de ingrediënten waarmee je wil koken. Vervolgens bepaal je wat voor gerecht je wil en in wat voor stijl of thema. Met een druk op de knop creëert het programma dan 100 unieke recepten.

Om de computer te leren koken heeft IBM meer dan 9000 bekende recepten geanalyseerd. Welke ingrediënten worden vaak samen gebruikt? En hoe worden ze dan gekookt? Het gaat om onderliggende logica en stijl. Chef Watson gebruikt het om nieuwe ideeën op te kunnen doen.

Onze verslaggever Suse wilde dat wel even testen, dus trok ze haar keukenkastje open. Dit is waar Chef Watson mee kwam:

Suse test Watson met haar voorraadkast

Deel artikel: