NOSop3

Rasha, 9 jaar en een YouTube-ster in verwoest Aleppo

YouTube

Nog geen tien jaar oud, maar al wel een kindsterretje in een populaire serie over het leven in Aleppo. Rasha (9) speelt een hoofdrol in een soort Syrische versie van Goede Tijden, Slechte Tijden. Opgenomen in een stad vol rebellen - met kinderen als acteurs. De afleveringen van Umm Abdo worden door tienduizenden mensen bekeken. 

Aleppo, ooit het kloppende economische hart van Syrië, is nu een stad die in puin ligt. Maar toch zijn daar 30 afleveringen van de serie opgenomen, schrijft persbureau AFP. Een serie waar president Assad op de hak wordt genomen in de vorm van satire.

Twee 'volwassen' kinderen uit de serie YouTube

Honderdduizenden kijkers

Het script van de serie van Bashar Hadi is overwegend anti-regime. Het geeft volgens AFP voor het eerst een kijkje in het door rebellen bezette deel van Aleppo. Maar dan vanuit het oogpunt van Syrische kinderen. Die spelen volwassenen, omdat op die manier beter wordt overgebracht wie de chaos in het land allemaal treft. De hele Syrische bevolking gaat volgens hem gebukt onder de oorlog in het land. 

Rasha is een kind uit de generatie dat is opgegroeid in de oorlog en dat een symbool van het verzet is geworden.

Filmmaker Bashar Hadi

Vooralsnog is de serie alleen te zien op YouTube, en daar bereiken alle afleveringen bij elkaar honderdduizenden mensen. Maar daar stopt het voor Hadi nog niet. Hij wil dat de serie ook wordt uitgezonden op televisie en onderhandelt daarom met Arabische stations, vertelt hij aan AFP.

Een van de 30 afleveringen

"Wassen jullie met de hand?"

Zoals gezegd; in de serie wordt het regime bespot. In een aflevering belt Umm Abdo met haar zus, die nog wel in het deel van Aleppo woont waar het regime van Assad het voor het zeggen heeft. "Wassen jullie je kleren nog met de hand? Ik dacht dat jullie daar zo verwend werden", zegt ze met een knipoog.

In een andere aflevering krijgt Umm Abdo twee vrouwen op bezoek. Een van de twee is op zoek naar een bruid voor haar zoon. En Umm Abdo staat bekend als iemand die haar dochters uithuwelijkt. Maar dan wel alleen aan strijders tegen het regime.

Hulptroepen in Aleppo spoeden zich naar de plek waar een bom is ingeslagen AFP

Niet alleen maar lachen

Hadi benadrukt dat het niet alleen maar lachen is op de set. Soms is het er zelfs levensgevaarlijk. "Tijdens het filmen van de afleveringen is de crew meerdere keren in gevaar gekomen", vertelt hij. "De bommen vielen overal om ons heen, dus we moesten onze opnames uitstellen."

En in de afleveringen zelf zit ook een serieuze ondertoon. Umm Abdo zegt in een veelbekeken aflevering: "Ik droom van een veilig land, waar de kinderen naar terugkomen en waar het woord vluchteling niet meer bestaat."

Dat verdriet maakt al snel plaats voor een statement: "We moeten wraak nemen voor de kinderen die hun jeugd hebben opgeofferd om de onderdrukking tegen te gaan."