NOS Op 3
NOS

Na Spotify en Netflix start morgen iets nieuws: een streamingdienst voor games. Voor een tientje in de maand kun je ruim 300 games spelen bij OnLive. En je kunt ook games die je zelf hebt gekocht aan je cloud toevoegen en die samen met andere spellen op je tv, tablet en computer spelen.

Leuk? "Die-hard gamers zitten hier niet op te wachten", denkt Boris van de Ven van GameKings.tv. "Die willen de nieuwste games spelen, die biedt OnLive niet." Nog een nadeel, zegt Boris: "Je hebt extra vertraging bij streamend gamen."

Haperingen

Extra vertraging bij streamend gamen? Ja. De acties die je uitvoert tijdens het spelen, moeten namelijk eerst naar een server, daar worden verwerkt en pas dan krijg je het volgende beeld. Daardoor kunnen games sneller haperen en kun je eerder fouten maken in het spel. 

Er zijn ook voordelen: je kunt je games overal mee naartoe nemen als je op een tablet speelt. Ook heb je geen zware gameconsole nodig om de nieuwste games te spelen. Plus: je hebt al je spellen bij elkaar verzameld.

Onlive, de game-versie van Spotify en Netflix

Tegen de vangrail

Gamedevelopers Peter en Jeroen mogen OnLive alvast uitproberen. Tijdens het spelen van een racegame knalt Peter steeds tegen de vangrail aan. Toch komt dat volgens hem niet door de trage verbinding. "Hij heeft maar een hele lichte hapering. Ik ben gewoon heel slecht."

Wel merkt hij dat het beeld gecomprimeerd is, samengeperst. "Het is niet van de hoogste kwaliteit, maar ik zit nu ook dicht op het scherm waardoor dat opvalt."

Ze vinden het niet zo erg dat de nieuwste games er niet op staan. "Er is van alles wat", zegt Jeroen. "Maar als je de laatste Call of Duty wil hebben, dan moet je die gewoon voor 60 euro in de winkel kopen." 

Jeroen en Peter testen OnLive NOS

Concurrentie

Boris van Gamekings.tv denkt dat er snel serieuze concurrentie komt voor OnLive. Hij verwacht veel van Playstation Now. Die dienst wordt nu nog getest, maar heeft volgens Boris meer potentie. "Playstation Now kun je alleen spelen op apparaten van Sony, maar ze hebben wel de nieuwste titels die ook op de Playstation uitkomen. En dat is het belangrijkst."

De baas van OnLive in Europa, Bruce Grove, benadrukt dat ze het publiek keuzes willen geven. "Met een diverse selectie aan games willen we de hardcore gamer en de casual gamer aanspreken." De nieuwe Call of Duty zal volgens Grove inderdaad niet direct op OnLive zal staan, maar hij denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de game-industrie overstag gaat. "Streamen wordt onderdeel van de gamewereld. De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer het gebeurt." 

STER reclame