Online zwarte markten wereldwijd op zwart

Hoe deep je ook op het deep web zit, we weten je te vinden: dat zegt het Openbaar Ministerie. Gisteren en vandaag zijn wereldwijd honderden criminele websites offline gehaald, in een samenwerking van de FBI en Europol.

Als je nu op zo'n site komt, zie je alleen maar dit:

FBI en Europol doeken honderden criminele sites op

Silk Road 2.0

In San Fransisco is Blake Benthall opgepakt, ook wel bekend als Defcon. Hij wordt ervan verdacht Silk Road 2.0 te hebben groot gemaakt. Tijdens het onderzoek bleek dat de internetserver van Silk Road 2.0 ook een tijdje in Nederland heeft gestaan.

Ook in Nederland zijn computerservers in beslag genomen. In Amerika, Groot-Brittannië, Duitsland en Ierland zijn zeventien mensen opgepakt.

Dat gebeurde allemaal met Operation Onympous, een internationaal opsporingsonderzoek, waaraan meer dan vijftien landen hebben samengewerkt. Daarmee konden ze op één gecoördineerd moment meerdere online illegale marktplaatsen van het internet afhalen.

"Het Nederlandse onderzoek is begonnen met informatie die we kregen van Amerikaanse opsporingsdiensten, die bezig waren met een onderzoek naar Silk Road 2.0", zegt officier van justitie Lodewijk van Zwieten. "Daarna hebben we met de Amerikanen besloten dat er een groter onderzoek nodig was, met Europol en Eurojust."

Maar met deze aanhoudingen zijn ze er nog niet. "Achter deze marktplaatsen zitten mensen die miljoenen euro's verdienen, die zijn in een volgende fase aan de beurt", zegt Van Zwieten. "Wij laten zien dat ook op het verborgen internet niemand onzichtbaar of onaantastbaar is."

Silk Road 2.0

Silk Road 2.0 ging verder waar Silk Road gebleven was, maar nu met Blake Benthall (26) aan het roer. Hij nam in december 2013 het stokje over van degene die de 'doorstart' had gemaakt. De site zag er hetzelfde uit, was ook via Tor te bereiken en voor precies dezelfde diensten. Sindsdien hebben daar duizenden drugsdealers en andere illegale types honderden kilo's drugs en andere duistere spullen verpatst.

Sinds september 2014 waren er ongeveer 150.000 actieve gebruikers en werd er zo'n 8 miljoen dollar per maand binnengeharkt.

De aanklager in Manhattan, Preet Bharara, waarschuwt iedereen die over een Silk Road 3.0 peinst, dat je daarmee alleen maar in de cel belandt. "We komen zo vaak terug als nodig om criminele websites te sluiten."

En nu?

Is dit het einde van sites als Silk Road? Nee, zo naïef is het OM nou ook weer niet. "Het is niet realistisch om te verwachten dat we met dit soort acties cybercriminaliteit in z'n geheel gaan uitbannen. Wat we hier vooral mee willen bereiken is aantonen dat ook het internet geen veilige plek is om op grote schaal criminele feiten te plegen. Dat zelfs de anonimiteit die het Tor-netwerkje biedt, geen schild mag vormen voor criminele activiteiten. Dat waar je ook bent, we onze best zullen doen om je op te sporen."

Let's be clear - this Silk Road, in whatever form, is the road to prison

Aanklager Preet Bharara in Manhattan

Deel artikel: