NOSop3

NOSop3

De politie is je beste vriend - ook voor criminelen?

Geheime ontmoetingen vinden bijvoorbeeld plaats in wegrestaurants NOS

Steeds vaker voorzien criminelen de politie van informatie. Dat blijkt uit meerdere bronnen, waaronder de verklaringen van kroongetuige Fred Ros in het liquidatieproces.

Ook in andere zaken delen criminelen geregeld informatie met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie.

Ik heb jarenlang met de CIE gepraat. Ze kwamen altijd met z'n tweeën. We spraken dan af in een café of wegrestaurant. Vaak wisten ze al van alles. Ze vroegen dan met name om meer details.

Ex-informant

Dat gaat zo:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Alle boeven praten met de politie

Ik vermoedde toen al dat ook anderen met wie ik samenwerkte, ook met de CIE babbelden. Dat concludeerde ik omdat ze vaak al het een en ander wisten. Ik hield er in ieder geval altijd rekening mee dat de jongens met wie ik zaken deed ook met de politie praatten.

Ex-informant

Was het vroeger not done om met de politie te praten, nu lijkt dat taboe doorbroken. Criminelen babbelen steeds vaker met de recherche. "Het gebeurt op redelijk grote schaal", zegt crime-redacteur Ilan Sluis. "De politie was altijd de grote vijand, maar het afgelopen jaar is dat wel veranderd. Het is nu meer geaccepteerd om met de CIE te praten. Criminelen weten ook van elkaar dat dat gebeurt."

De CIE, wat is dat voor club?

De Criminele Inlichtingen Eenheid...

...is de sectie stiekem van de politie. Elke politieregio heeft z'n eigen CIE. Maar wat die eenheid precies is en wat ze doen, is voor de meeste mensen nogal een mysterie. Het komt er op neer dat de eenheid vooral praat met informanten. 

De rechercheurs verzamelen alle roddels en geruchten in het criminele circuit en gebruiken dat eventueel in hun onderzoek. Als de informatie concreet genoeg is, kan de informatie die de CIE levert, op zich al de grondslag vormen voor een redelijke verdenking. 

De rechercheurs worden ook wel runners genoemd: ieder 'runt'z'n eigen informant. De identiteit van de informant blijft geheim; ze krijgen een nummer. En alle informatie die ze leveren, wordt sterk afgeschermd. De CIE is de enige politieafdeling die informanten mag gebruiken.

"Ze gebruiken informanten als een soort grondstof voor allerlei onderzoeken", zegt Ilan. "Die informatie gaat dan geanonimiseerd naar allerlei rechercheteams die daarmee bijvoorbeeld partijen drugs proberen te onderscheppen, of liquidaties proberen te onderzoeken."

Gevaarlijk

Dat criminelen steeds vaker informatie delen met de politie, erkent ook strafrechtadvocaat Nico Meijering. Maar loslippigheid wordt door de politie ook wel eens afgedwongen, zegt hij. "De CIE loopt de deur plat bij criminelen. Ze zeggen hen dat ze op een dodenlijst staan en maar beter kunnen praten."

Ik ging met de CIE praten nadat ze dreigden om mijn familie en toenmalige baas te informeren over mijn criminele activiteiten. Tsja, wat moet je dan? En als je er een keer mee begonnen bent, is er geen weg terug. Ze blijven je lastig vallen.

Ex-informant

Meijering noemt het een gevaarlijke tendens. "Er ontstaat ook onrust. De CIE zegt wel dat iemand je wil doden, maar niet wie. Dan gaat men eigen conclusies trekken. Je kunt erop wachten tot dit gierend uit de bocht vliegt."

Wie runt wie?

Strafrechtadvocaat Nico Meijering ANP

Pratende criminelen zijn fijn voor de politie, maar andersom profiteren criminelen ook van de praatsessies, zegt Meijering. "Zij gebruiken de CIE om het beleid van de politie te beïnvloeden. Zoals het uitschakelen van de concurrentie. De vraag is wie dan wie runt."

Ik denk dat 80 procent van de drugs die onderschept wordt te danken is aan criminelen die andere criminelen verlinken.

Ex-informant