NOS Op 3
ANP

Een camera in de kinderkamer, garage, woonkamer of zelfs in je slaapkamer: handig om alles in de gaten te houden. Maar nu blijkt dat iedereen online mee kan kijken. Duizenden Nederlanders kunnen zo worden bespied, zonder dat ze het weten.

Standaardwachtwoord

Via de website insecam.com kan je stiekem meekijken met duizenden beveiligingscamera's in allerlei landen, waaronder Nederland.

Dat kan omdat veel mensen het standaardwachtwoord van hun camera niet hebben veranderd. De website voert automatisch wat standaardwachtwoorden in zoals '12345' en 'admin' en kan zo inloggen op duizenden camera's. Het gaat alleen om beveiligingscamera's, niet om de webcams in laptops.

En ineens kijkt de wereld met je mee

Verantwoordelijkheid

Techredacteur Rachid Finge ging naar de website en keek mee in een babykamer, slaapkamer, kapperszaak en een woonkamer. "Dit geeft aan dat veel mensen niet goed thuis zijn in technologie."

"Het is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid dat je je camera goed beveiligt, maar fabrikanten moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen."

En dat doen ze: "de nieuwere camera's verplichten gebruikers om direct een ander wachtwoord te kiezen, dus die kan je niet op de website bekijken." Het gaat dus vooral om oudere camera's.

Screenshot van de website Vice

Het gaat de makers van de website niet om het bespieden: "De site is ontworpen om aan te kaarten hoe belangrijk beveiliging is", zeggen ze op de voorpagina.

De sitebeheerder laat aan Vice weten dat nog niemand zich heeft gemeld om te beelden te laten verwijderen van de site. "De meeste mensen weten nog steeds van niets."

De oplossing is simpel volgens Finge: "verander je standaardwachtwoord. En als je niet weet hoe je dat moet doen, zet je camera dan eerst uit en vraag iemand hoe je het wachtwoord kan veranderen."

Door: Maarten

STER reclame