NOS Op 3
ANP

Het beeld dat alleen rijke mensen met een monocle kunst aan de muur hebben hangen, mag zo langzamerhand worden bijgesteld. Steeds meer jonge mensen kopen geen Ikea-poster, maar kunstobjecten om hun huis aan te kleden.

Volgens kunstverzamelaars en experts neemt het aantal jongeren dat kunst koopt toe. En dat merken ze ook op de Affordable Art Fair, die vandaag is begonnen. Op de Amsterdamse beurs bieden galeriehouders werken aan die ook geschikt zijn voor de portemonnee van jonge kunstliefhebbers.

Betaalbare werken op de Affordable Art Fair ANP

"Ongeveer de helft van de bezoekers is onder de 35", schat directeur Sebastian van Kuijk. "De galeriewereld is vrij conservatief, maar de laatste jaren is dat wel veranderd. Bij traditionele beurzen zul je nooit een prijsje zien en dat schept een drempel, bij jongere beurzen zie je dat wel."

Er zijn meer initiatieven die kunst dichter bij twintigers en dertigers brengen, zegt Sebastian. Zo wordt kunst vaker via internet verkocht en bestaan er voordelige regelingen. "Kuntuitleeninitiatieven zijn van hun stoffige imago af, dat zijn vaak heel moderne bedrijfjes. En je hebt ook de kunstkoopregeling. Daarmee kun je met een bescheiden budget een volwassen werk halen. Het is niet meer alleen voor de gefortuneerde vijftiger."

De 30-jarige Johra Kornegoor is een jonge kunstverzamelaar. Haar huis in Zandvoort hangt vol met zo'n vijftig werken. "Vaak hebben mensen het idee dat kunst heel duur is, maar dat hoeft helemaal niet", vertelt ze. "Je kan al voor 100 of 200 euro een heel mooi kunstwerk kopen, zoals foto's, prints of zeefdruk."

Johra voor een van haar werken NOS

Street art

Johra verzamelt en handelt vooral in street art. "Wat mij daar erg in aanspreekt is dat deze kunstenaars op sociaal, creatief en maatschappelijk vlak echt iets toevoegen aan de samenleving. En het is laagdrempelig: het is bedoeld voor iedereen die buiten loopt. De straat wordt als het ware een museum."

Hoe je zelf een kunstcollectie start? Geld moet in ieder geval nooit voorop staan, zegt Johra. "Je moet afgaan op je gevoel. Je kunt honderden kunstwerken zien, maar er zit altijd wel een pareltje tussen."

Hoe bouw ik een kunstcollectie?

STER reclame