NOSop3

Vrouw 108 keer nageroepen in New York

"Damn Girl!"

"Smile Smile!"

"What's up beautiful?"

"Sexy American-Eagle!"

Dit zijn maar vier van de in totaal 108 opmerkingen die Shoshana Roberts van mannen naar haar hoofd geslingerd krijgt. Ze zijn bij elkaar verzameld in een tien uur durende, zwijgende tocht door New York. Shoshana droeg een casual outfit: een spijkerbroek en dito shirtje.

De video is een initiatief van Hollaback, een organisatie die zich inzet om het lastigvallen van vrouwen op straat te stoppen. De vrouw uit de video reageert tegen Time op de video: "Ik werd lastiggevallen als ik lachte, maar ook wanneer ik dat niet deed. Ik ben lastiggevallen door blanken, zwarten en latino's. Er gaat geen dag voorbij dat ik dat niet meemaak."

10 hours of walking in New York

Rob Blis filmde Shoshana tien uur lang. De videomaker zegt dat er niets in scène is gezet. Blis: “Ik liep voor haar, met oordopjes in en een zonnebril op. Aan de achterkant van mijn shirt zat een gat en door dat gat filmde ik met een verstopte GoPro camera."

'Hoeveel moet je kosten, bitch?'

In België ging in 2012 een Vlaamse studente Shoshana al voor. Sofie Peters besloot haar afstudeerproject te wijden aan seksisme op straat en liet zich filmen terwijl ze door Brussel liep. En met succes: seksistische mannen kunnen worden gestraft en riskeren een boete van maximaal 250 euro.

Eerder dit jaar besloot een Egyptische vrouw een brug over te steken en haar tocht te filmen vanuit haar perspectief. De titel van haar video zegt alles: ‘Creepers on the Bridge’.

'Creepers on the Bridge'