Zo ziet dat eruit in hartje zomer

100 meter bos in de Milanese hemel

730 bomen, 5000 struiken en meer dan 12000 andere planten. Bewoners van de Bosco Verticale-flats in Milaan hebben het allemaal op hun balkon. Ze wonen dus in een bos, maar dan middenin een wereldstad.

Het verticale bos werd door het stadsbestuur van Milaan in vijf jaar gebouwd voor Expo 2015. Die wereldtentoonstelling heeft dit jaar het thema 'Voedsel voor de planeet, energie voor het leven'.

100 meter groen, rechtop in Milaan

10.000 vierkante meter bos

"Voedsel voor de planeet" zijn de flats zeker, zegt architect Stefano Boeri. "Het groen op de balkons is samen goed voor 10.000 vierkante meter aan bos en dat midden in zo'n grote stad."

Goed voor het milieu dus, maar ook mooi in de omgeving én fijn voor de bewoners, zegt Boeri. "De bomen en planten zorgen voor schaduw, waardoor de temperatuurverschillen binnen- en buitenshuis minder groot worden."

Als bewoner heb je weinig te zeggen over je plantjes. "De ontwerper hebben de planten gekozen op basis van hoe groot ze zijn en aan welke kant van het gebouw ze staan. De bewoners kopen dus niet alleen een appartement, maar kiezen er ook voor om te leven met de planten die er al staan", legt Boeri uit.

Geïnteresseerd in een plekje in de Bosco Verticale? Dan moet je snel zijn, want de eerste bewoners hebben deze maand hun intrek genomen. Voor een appartementje van 60 vierkante meter betaal je zo'n 760.000 euro. Ongeveer 12.700 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je daar 2800 euro voor.

Deel artikel: