De ingang van de universiteit

Betaalde seks hot topic in China

Het was de 24 uur van de ophef over prostitutie. In China. In drievoud. Een campus op een universiteit blijkt dienst te doen als bordeel, een 19-jarig meisje liet Weibo (de Chinese Twitter) ontploffen door haar 'diensten' aan te bieden in ruil voor een lift, en de Chinese regering heeft besloten dat de doodstraf niet meer geldt voor het dwingen tot prostitutie.

'Campusbordeel'

Betaalde seks is dus een hot topic in het 1,3 miljard inwoners tellende land. Vooral de universiteit in de Chinese miljoenenstad Wuhan ligt onder vuur na berichten dat er op de campus een bordeel wordt gerund. Het bestaat volgens Chinese media al enkele jaren en heet officieel Guanxing International Hotel. De zwager van de rector is eigenaar van het 'hotel'.

Er bestaat zelfs een heuse studentenkorting. Op vertoon van hun studentenpas gaat er voor de 13.000 studenten van de Technische Universiteit Wuchang iets van de prijs af. De zaak kwam aan het licht na een tip van een student. Die zei tegen een krant uit Peking dat hij in het hotel een voetmassage had besteld. Eenmaal binnen werden hem "speciale diensten" aangeboden. Het hotel is gesloten. Medewerkers zijn meegenomen voor verhoor.

Lift ruilen voor seks

En dan dit onschuldig ogende 19-jarige meisje, met de naam Ju Peng.

Ju Peng

...kreeg Weibo achter zich aan. Veel Chinezen spreken schande van haar gedrag, omdat ze op het sociale netwerk rijke mannen aanspreekt die haar rondreis kunnen en willen betalen. In ruil voor, jawel... seks. Niet met zoveel woorden, maar ze is op zoek naar 'tijdelijke vriendjes die knap zijn, jonger zijn dan 30, langer dan 1m75 zijn en geld hebben'. In ruil daarvoor krijg je 'een nacht met haar'.

Zelf doet ze er niet te moeilijk over. "Ik doe dit wel vaker. Het is een soort liften." Maar veel Weibo-gebruikers denken er niet zo licht over en beschuldigen haar nu van prostitutie. En dat is illegaal in China.

Update 30 oktober: Inmiddels is duidelijk dat het hier een hoax betreft. Het was bedoeld om een dating-app te promoten met de naam Youjia, zoiets als Tinder. Aandacht vragen is dus gelukt, maar waarschijnlijk niet op de gehoopte manier. De app is nu verboden in het hele land, volgens de Shanghai Daily.

Doodstraf

Nog erger dan prostitutie is het om iemand te dwingen in de prostitutie te werken. Daarop staat zelfs de doodstraf in China. Maar daarin komt wellicht verandering. De regering is van plan om 9 van de 55 'doodstrafwaardige' misdrijven wat milder te bestraffen. Een daarvan is dus gedwongen prostitutie.

Andere misdrijven die voortaan niet met de dood worden bestraft zijn bijvoorbeeld 'frauduleus fondsen werven' en 'het smokkelen van nucleair materiaal'. Overigens wordt in de praktijk zelden de doodstraf opgelegd voor deze misdrijven. Wel worden in China met afstand de meeste doodvonnissen uitgesproken, meer dan alle andere landen bij elkaar opgeteld.

Chinese prostituees in Beijing

Prostitutie houdt Chinezen bezig

Prostitutie stond eerder dit jaar ook al even bovenaan de Chinese agenda. De Chinese overheid verklaarde de oorlog aan betaalde seks en trad met een grootscheepse politieactie op tegen het prostitutiemilieu in het zuiden van het land. Waar Weibo-gebruikers nu over Ju Peng heen vallen, is het vaak juist Weibo dat in de bres springt voor 'vijanden van de overheid'. De politieactie werd dan ook stevig veroordeeld.

Prostitutie is dus verboden in China. Toen de Communistische Partij in 1949 aan de macht kwam, besloot de regering met veel machtsvertoon bordelen in Shanghai, Peking en andere grote steden op te rollen. Prostituees werden in groten getale naar heropvoedingskampen gestuurd.

Daarna gebeurde het ondergronds. Sinds de hervormingen in de jaren '80 is prostitutie weer zichtbaarder geworden. Miljoenen vrouwen werken in de seksindustrie. Zo nu en dan is er een lokale crackdown, maar daarna gaat alles weer door zoals het was.

Deel artikel: