Zulke faciliteiten, maar wel honderden euro's aftikken

Als je huisbaas je slaat, omdat je klaagt

Een lekkend plafond en loslatende traptreden, maar toch een stevige huur? Dan kun je een team inschakelen om je huurprijs te toetsen. Huisbazen zijn daar niet altijd blij mee en gaan steeds vaker over tot intimidatie om huurders af te schrikken.

Het zijn maar van die studentjes, die moet je onder de duim houden.

Ex-huisbaas van Joey

De bovenstaande boodschap werd per ongeluk achtergelaten op de voicemail van een huisgenote van Joey. Joey stapte met zijn huisgenoten naar een huurteam, omdat ze te veel huur moesten betalen. Tot woede van zijn verhuurder, die Joey een zware hersenschudding sloeg.

Joey werd in elkaar geslagen door zijn huisbaas

Joey's verhaal

Na de klachten aan het adres van de huisbaas ging het er heftig aan toe, vertelt Joey (niet zijn echte naam). "Ik hoorde beneden iemand binnenkomen en dacht dat het een huisgenoot was. Maar het was de huisbaas, die schreeuwde dat ik de huur moest betalen. Hij sloeg me in mijn gezicht, duwde me mijn kamer in en mepte daarna nog harder op me in. Toen ik wegrende sloeg hij de deur tegen mijn hoofd. Ik kon maar net naar buiten komen.

Hij duwde me mijn kamer in en mepte daarna nog harder op me in

Joey

Het verhaal van Joey is extreem, maar staat niet op zichzelf. Studenten die een huurprijs willen aanvechten zijn bang dat ze in conflict komen met hun huisbaas en zien er daarom steeds vaker vanaf, constateren huurteams door heel Nederland.

Het pistool van de huisbaas

Deze maand werd in Hilversum een meldpunt opgericht omdat het aantal klachten van studenten 'de spuigaten uitliep'. "Daar was van alles aan de hand: intimidatie, bedreigingen, slecht onderhoud", zegt Henk Scheffer van het lokale huurteam. "De huurprijs was in al die zaken te hoog."

Als studenten contact opnemen met een van de onderstaande huurteams is er in 25 procent van de gevallen sprake van intimidatie, becijferde de Landelijke Studenten Vakbond uit.

Joey en zijn huisgenoten zetten hun zaak wél door en wonnen het geschil met hun huisbaas uiteindelijk. Voor de kamer waar hij samen met zijn vriendin woonde, betaalde hij ruim de helft te veel. Dat geld krijgen ze terug. "Bijna 2000 euro zouden we van hem krijgen", vertelt hij. "Maar omdat hij dat niet wilde geven, hebben we de afgelopen maanden geen huur naar hem overgemaakt."

Betaal jij te veel?

Voordat je naar je huisbaas stapt met klachten over de huur, kan je eerst ook zelf checken of je te veel betaalt. De Landelijke Studenten Vakbond heeft daar een testje voor gemaakt. Een voor zelfstandige woningen en een voor onzelfstandige woningen (als je keuken, douche of toilet met meerdere huurders deelt).

Deel artikel: