NOS Op 3

Felix Baumgartner heeft niet meer de allerhoogste vrije val ooit op zijn naam staan. Vanaf nu is dat Alan Eustace. Een topman van Google. Hij liet zich met een heliumballon tot 40 kilometer hoogte hijsen en stortte zich toen in vier en een halve minuut naar de aardbodem. "Buitengewoon", zegt hij tegen The New York Times. "En schitterend."

"Je ziet de duisternis van de ruimte en je neemt de verschillende lagen van de atmosfeer waar. Zoiets had ik nog nooit gezien." Zoals gezegd: het record van de Oostenrijker Felix Baumgartner is niet meer. Hij sprong in 2012 vanaf 39 kilometer hoogte naar beneden. De Oostenrijker brak destijds twee records: een voor de hoogste vrije val en er keken 8 miljoen mensen live naar de sprong op YouTube.

Eustace sprong in een speciaal ruimtepak richting aarde. Met dat pak kon hij de omstandigheden in de ruimte aan en zelfs de valsnelheid van 1300 kilometer per uur was geen probleem. Met die snelheid ging hij door de geluidsbarrière, wat een lichte knal opleverde.

Hoogte en snelheid zijn Eustace niet vreemd. Hij was vroeger piloot en parachutist. Vandaar ook de wens om het vrije val-record te breken. Hij heeft de sprong jarenlang in het geheim voorbereid.

Paragon Space Development Corporation

De vrije val van Eustace hoort bij een project met de naam Paragon Space Development Corporation, wat de condities in de stratosfeer boven de 30 kilometer onderzoekt. 

STER reclame