Hoverboard Hendo

3 centimer boven de grond zweven op een echt hoverboard

We hebben er lang op moeten wachten, maar hij komt eraan: een echt hoverboard. Zweven dus. Op een skateboard. Kunnen we lang over praten, maar dat wil je natuurlijk zien. Dat kan:

Het Hendo Hoverboard heeft sinds gisteren een Kickstarter en het doel van 250.000 dollar is al bijna gehaald. Om de feestvreugde meteen even een beetje te temperen: pas volgend jaar worden de eerste hoverboards geleverd en ze kosten 10.000 dollar per stuk.

Het grootste probleem zit 'm in de techniek: het board werkt alleen boven een metalen ondergrond. Net zoals Marty McFly uit Back to the Future (1989!) overal kunnen zweven, dat zit er niet in.

Dat heeft alles te maken met hoe het zweef-skateboard werkt. Denk aan een magneettrein bijvoorbeeld, het board zweeft een centimeter of drie boven de grond. Dat doet 'ie door een magnetisch veld (zie kader voor meer details). Maar daar is wel een metalen ondergrond voor nodig.

Heb je een metalen skatepark, dan behoort onderstaande tot de mogelijkheden.

Het uitvindersstel Greg en Jill Henderson wil echt een metalen skatepark maken, schrijven ze op hun Kickstarter.

Het werkt nog lang niet als een echt skateboard, maar het gaat dan ook eigenlijk om de technologie. Dingen magnetisch laten zweven is heel lastig: polen stoten elkaar wel af, maar om dat stabiel te krijgen - dat is een grote uitdaging. Daar zit het meest revolutionaire onderdeel van de uitvinding. Greg en Jill vertellen je hier meer over.

Mogelijke toepassingen zitten bijvoorbeeld in magnetische treinen (zonder de weerstand van de wielen ga je hard) en bijvoorbeeld zwevende robots in warenhuizen, die makkelijk hele zware objecten kunnen transporteren.

Hendo Hoverboard
Ja, net als in Back to the Future

Deel artikel: