Voorpagina Telegraaf

Pillendiscussie barst weer los

Na de drie drugsgerelateerde doden op Amsterdam Dance Event barst de drugs-en-dance-discussie weer in alle hevigheid los. Zo kopt De Telegraaf vanochtend 'Pillengeneratie negeert gevaar', De Volkskrant schrijft 'xtc-pillen sterker en dus gevaarlijker' en bij het AD is het 'Alarm na doden op Dance Event'.

Critici proberen ondertussen de brandjes te blussen: zo wijzen ze op het feit dat er meer dan 300.000 feestgangers waren bij ADE, dat het aantal drugsdoden in het niet valt in vergelijking met het aantal verkeersdoden, dat het grootste gedeelte van de feestgangers op een verantwoordelijke manier gebruikt, en dat als het fout gaat er vaak sprake is van een combinatie met alcohol.

VVD versus D66

Kortom: er is weer wat te doen om drugs. En waar reuring is, daar is de politiek: D66 wil dat je de kwaliteit van xtc weer kan laten testen op festivals en dancefeesten. Die andere liberale partij, regeringspartij VVD, ziet niets in het plan.

Het huidige zero tolerance-beleid is volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp weinig realistisch: "Mensen gebruiken nu eenmaal drugs op festivals, dus zorg nou voor een realistisch beleid dat veel meer gericht is op preventie en volksgezondheid," zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat is tegen het zere been van de VVD, fel tegenstander van het testen op feesten. "Wat niet realistisch is, is je neerleggen bij het feit dat pillen nu eenmaal bij dit soort feesten horen. Dan ga je voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen en doe je mee aan de normalisatie van drugs", reageert Kamerlid Arno Rutte.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp (r) en VVD-Kamerlid Arno Rutte staan lijnrecht tegenover elkaar in de pillendiscussie

Topdrukte bij testplekken

Wil je nu weten of je pillen veilig zijn, dan moet je langs bij het Trimbosinstituut, Jellinek, of vergelijkbare instanties. Maar die drempel is vaak te hoog: vaak kan het alleen tijdens kantooruren.

Vorig jaar bleek dat de drugstestlaboratoria te kampen hadden met topdrukte en grote wachtrijen. Ook toen vielen er in korte tijd een aantal drugsdoden achter elkaar, waardoor de drukte toenam.

Zerotolerance

Tijdens een vragenuurtje vorig jaar werd weer eens geopperd om de testen op festivals en feesten weer toe te laten. Staatssecretaris Van Rijn zegde toen toe dat hij er nog eens naar zou kijken. Maar hij voegde eraan toe dat de eerdere testen op feesten een schijnzekerheid boden. "De spullen die je nodig hebt om snel op zo'n feest te testen, waren niet altijd helemaal nauwkeurig."

Bij veel dancefeesten is een zerotolerancebeleid. Iedereen wordt gefouilleerd voor je naar binnen mag, en alle gevonden harddrugs worden in beslag genomen. Critici zeggen dat mensen daardoor binnen drugs kopen van een voor hen onbekende dealer, wat onveiliger is.

ADE

"60 procent gebruikt xtc"

Dat er gebruikt wordt is geen nieuw fenomeen. Trimbos becijferde eind 2013 dat 60 procent van de jongeren dat wel eens naar een feest, festival, club op of discotheek gaat, dat jaar wel eens xtc had gebruikt. Ter vergelijking: Ruim 97 procent dronk alcohol en bijna een derde van die ondervraagde groep had minimaal een keer coke gebruikt. Let wel op: dit zijn cijfers die gehaald zijn bij een bepaalde doelgroep: de club- en festivalbezoeker, vaak tussen de 20 en 24 jaar.

Bekijk hier de reportage die we toen maakten.

Deel artikel: