Asielzoekers in de rij voor een registratiekantoor in Berlijn

'Wij zijn gevlucht voor aanslagen, dan gaan we ze niet hier plegen'

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

Duizenden vluchtelingen die dagen, soms weken, in de rij stonden om zich te laten registreren als asielzoeker. De immigratiedienst van Berlijn draaide het afgelopen jaar overuren om de enorme stroom vluchtelingen te verwerken.

Tientallen vrijwilligers werden ingezet om alles in goede banen te leiden. De Syriër Alaa Darwish was er daar een van. Hij kwam net voor de grote stroom met een studentenvisum naar Berlijn.

Een half jaar later spreken we hem weer. Hoe is het in Berlijn nu er niet meer duizenden vluchtelingen per week naar de stad komen?

'Wij zijn gevlucht voor aanslagen, dan gaan we ze niet hier plegen'

Alaa heeft geluk gehad. Met zijn studentenvisum kon hij makkelijk een baan vinden in zijn vakgebied. Hij werkt nu als landmeter in Berlijn. Zijn baas Christoph Rek vond het belangrijk om vluchtelingen in dienst te nemen.

"Als we aanslagen zoveel mogelijk willen voorkomen dan moeten we deze mensen een toekomst bieden en perspectief geven. Als ik daar in het klein iets aan kan bijdragen, dan doe ik dat graag. Bovendien ben ik al jaren op zoek naar geschikt personeel. Ik ben blij dat ik nu een landmeter uit Aleppo in dienst heb."

Alaa werkt nu als landmeter in Berlijn

Bij de aanslagen in München, Würzburg en Ansbach de afgelopen tijd is nog geen van de miljoen vluchtelingen die naar Duitsland zijn gekomen, betrokken geweest. Toch is Alaa bang dat de stemming omslaat en vluchtelingen de schuld krijgen.

"We zijn juist gevlucht voor aanslagen, het kan toch niet zijn dat men nu denkt dat we ze hier gaan plegen. Niet alle moslims, niet alle Arabieren zijn IS'ers. Net zoals niet alle Duitsers nazi's zijn."

Alaa is een van de weinige vluchtelingen die een baan heeft gevonden. "Er zijn hier heel veel mensen die de taal nog niet kennen, en niemand is er voor ze. Ze gaan naar de immigratiedienst en daar staan ze lang in de rij."

Verdwenen vluchtelingen

Na het sluiten van de Balkanroute kwam de vluchtelingenstroom vrijwel tot stilstand. Maar door de chaos bij de gemeentelijke dienst zijn veel vluchtelingen niet geregistreerd.

Jongerenwerker Wolfram Geisenheyner maakt zich ernstig zorgen over duizenden minderjarige vluchtelingen die uit het oog van overheidsinstanties zijn 'verdwenen'.

Er is een grote groep jongeren, de meesten tussen de 16 en 18 jaar oud, die zonder ouders het land is binnengekomen. "Een van de jongeren die wij hebben begeleid, hebben we weer gevonden. Hij heeft bij een pedoseksueel gezeten tot hij daar kon wegvluchten. Anderen zitten in het drugsmilieu. Het is dramatisch."

Geisenheyner pleit voor betere opvang van vluchtelingen. "Het is op de lange termijn ook schadelijk voor de stad dat die mensen alleen gelaten worden en geen steun krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl