Trabantje in de DDR

Terugblik op DDR-stad Erfurt

Bijna 25 jaar geleden, op 9 november 1989, viel de Berlijnse Muur, toen grenswachten de slagbomen openden bij een overgang tussen Oost en West. Het was het begin van het einde van de deling tussen de beide Duitslanden. Maar daarmee was de communistische DDR niet meteen verleden tijd.

Terugblik op DDR-stad Erfurt

Gehate geheime dienst

De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog, de strijd tussen het kapitalistische westen en communistische oosten. Na de val ervan, leefden oude staatsstructuren en organisaties in het verenigde Duitsland nog enige tijd voort. Ook de even machtige als gehate geheime dienst, de Stasi, moest nog worden ontmanteld.

De eerste sloop van de Stasi vond plaats in Erfurt. Een grote rol daarin speelde de kunstenaar en voormalige politiek gevangene Gabriele Stötzer. Ze zat in de jaren zeventig als student vast in de Stasi-gevangenis in Erfurt, de hoofdstad van Thüringen, en later in de beruchte gevangenis Burg Hoheneck. Na haar vrijlating vestigde ze zich weer in Erfurt.

Film

Stötzer voorkwam met enkele andere activisten dat het Stasi-archief in Erfurt werd vernietigd en maakte er een film over. Tegenwoordig verdeelt ze haar tijd tussen Utrecht, waar ze woont met haar Nederlandse vriend, en Erfurt, waar ze werkt en haar verleden niet is vergeten.

Kunstenaar

Nina Röder heeft zich als jonge kunstenaar gevestigd in Erfurt. Zij komt oorspronkelijk uit West-Duitsland, is product van een nieuwe generatie Duitsers voor wie Oost-Duitsland niet achterlijk is of per definitie moet worden gemeden. De DDR en de novemberdagen van 1989 zeggen haar niet veel. Zij woont in Erfurt omdat ze zich er als kunstenaar op haar plaats voelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl