Nieuwsuur
Nieuwsuur

Voor Roel Winkel uit Hoogeveen is het helpen van de medemens de normaalste zaak van de wereld. De 74-jarige voormalige filiaalchef van de Hema zet zich elke week - namens de kerk - met zo'n veertig andere vrijwilligers in voor mensen in nood in zijn stad. 

Ook voor de vluchtelingen in het nabijgelegen AZC, een voormalig gevangeniscomplex. Voor hen regelt hij gezelligheid, praktische hulp en taallessen. Hij maakt zich zorgen over het vluchtelingendebat in Nederland. "Die mensen komen echt niet helemaal over zee en door Europa gelopen om hier in Nederland rotzooi te trappen. Ze zijn gevlucht, ze willen rust en vrede."

Klik hier voor het verhaal van Roel Winkel

Hoe gaat het met Nederland?

"Met negentig procent gaat het goed. Met de mensen die werk hebben. Alhoewel het flexibel werken ook geen geweldig succes is. Mensen hebben vastigheid nodig. Die willen weten waar ze aan toe aan. Vooral de overgang naar werkloosheid gooit je leven totaal overhoop. Dan heb je ineens een ander inkomen en kom je in de schulden. Mensen worden onzeker van te veel flexibiliteit."

Heeft de politiek voldoende aandacht voor de problemen in Nederland?

"Je ziet het gebeuren. Politici hebben voor alles een plan, weten overal van. Maar wat de politiek niet heeft is een langetermijnvisie. Ze willen graag regeren, maar kijken jammer genoeg onvoldoende vooruit. Jammer dat ze niet meer nadenken wat er moet gebeuren met het land op de lange termijn. 

"Veel wetten worden snel in elkaar geflanst op basis van de waan van de dag. Dan is het weer klaar. Wetten werken ook niet goed, daar heb je langetermijnideeën voor nodig. Het probleem is politiek breed. De vluchtelingenproblemen hebben mij scherper gemaakt. Ook politiek. Het beeld dat veel mensen hebben van vluchtelingen klopt niet. En dat is wel heel erg jammer."

Helpen is mooi, dat krijg je altijd terug.

Roel Winkel

Wat is de oplossing?

"De mensen eens even ontmoeten. Even met ze praten. We waren met Kerstmis in het AZC om cadeautjes voor kinderen te brengen, en toen was ik bij een gezin. Je ziet ze daar leven in - naar mijn smaak - eigenlijk een gevangenis. In twee celletjes, waar ze leven in armoede."

Je moet er toch niet aan denken dat je een half jaar in zo'n situatie moet verkeren. In kleine celletjes in een AZC. Daar zitten ze dan met twee kinderen. Dat heeft mijn kerst wel beïnvloed: jongens, jongens, waar zijn we mee bezig?"

Sommige mensen zeggen: het zijn gelukszoekers.

"Dat is niet zo. Als je uit Syrië komt en je leest over de oorlog daar, dan kun je dat geen gelukszoekers meer noemen. Ik kom ze ook tegen, mensen die geen kant meer op kunnen, die vluchten."

"Jammer dat alles zo wordt opgeblazen. We moeten die mensen opnemen. Je ziet ze opleven als ze contact maken met de Nederlanders en Nederlandse les krijgen. En als ze werk krijgen. Mensen willen niet in armoede leven, ze willen werken en rust. Meteen vanaf het begin moet je de mensen helpen."

"Ook de politiek voert een te scherp debat. Ze hebben het over moslims, je moet het over mensen hebben. En dat doet niet alleen de PVV verkeerd, ook andere partijen schuiven op naar de denkbeelden van de PVV. Allemaal met het doel om hun klantjes te houden. In een beschaafd land als Nederland kun je toch niet praten zoals Geert Wilders doet. Waarom moet dat zo? Schreeuwen is geen goede eigenschap."

Wat gaat u stemmen?

"Het wordt een christelijke partij, dat in ieder geval. Ik zou ook op de SP kunnen stemmen, die hebben ook wel goede plannen. Mijn christen zijn en wat de plannen zijn, dat is voor mij belangrijk: wat doe je voor de vluchtelingen en wat doe je aan armoede in Nederland."

"Ik schaam me dat het nu gaat zoals het gaat. We laten de mensen zitten. Zo'n rijk Europa en dan zien we geen kans om dat kleine aantal mensen over de landen te verdelen. We verschuiven de problemen en laten ze zo ver mogelijk zitten. Dat mijn land zo reageert, daar schaam ik me voor."

Buiten het Binnenhof: 'Vluchtelingen komen echt niet om rotzooi te trappen'

STER reclame