Aangepast

Iran: grootmacht in het Midden-Oosten

Iran is in het Midden-Oosten niet alleen een militaire, maar ook een politieke grootmacht. De invloed van Teheran strekt zich via Irak en Syrië uit tot aan Libanon. Iran stond decennialang op slechte voet met Amerika, maar sinds het aantreden van president Rohani is er dooi ingetreden. Een gesprek met correspondent Thomas Erdbrink.

Vriend en vijand

In Iran wonen zo'n 80 miljoen mensen, de meerderheid van hen is sjiiet. De belangrijkste bondgenoten in de regio zijn de Iraakse premier Maliki, de Syrische president Assad en Hezbollah in Libanon. Ook met Turkije heeft Iran een goede relatie, als zijn ze het niet over alles eens. Maar Iran heeft niet alleen maar vrienden. De grote rivaal in de regio is het soennitische Saudi-Arabië. Israël ziet Iran als een grote bedreiging. Het land vreest dat Iran aan een kernwapen bouwt.

Gijzeling

Voor de westerse wereld was Iran jarenlang symbool van het kwaad. De VS steunde in de jaren zeventig in Iran het bewind van de sjah, totdat de sjiitische geestelijk leider Khomeini de macht greep. Kort daarna bezetten Iraanse studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran en hielden 66 medewerkers 444 dagen in gijzeling. Daarna verslechterde de relatie tussen de twee landen snel.

Rouhani

Twaalf jaar geleden noemde president Bush Iran nog de 'as van het kwaad'. Later veranderde de toon. President Obama richtte zich in 2009 in een nieuwjaarsboodschap tot het Iraanse volk. Hij sprak over de menselijkheid die beide bevolkingen met elkaar verbindt. Vorig jaar na de verkiezing van Hassan Rohani tot president van Iran trad er verbetering op in de relatie tussen de twee landen.

Nucleair akkoord

Iran en het westen lijken nu aan de vooravond te staan van een historisch nucleair akkoord. Een doorbraak is er nog niet bereikt, de onderhandelingen lopen nog. Gisteren spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland met hun Iraanse collega. De westerse landen willen de garantie van Iran dat het nucleaire programma vreedzame doeleinden heeft en dat het land niet in het geheim aan een atoombom werkt.

Iran wil op zijn beurt het recht om een nucleair programma met burgerlijke doeleinden te voeren, inclusief de verrijking van uranium. Maar de onderhandelaars zijn er tot nu toe nog niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken over een aantal belangrijke thema's. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is er nog altijd een enorme kloof die overbrugd moet worden.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Roozbeh.Kaboly@Nieuwsuur.nl of Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl