Aangepast

Rutte wil snel vrijhandelsakkoord VS

De Europese Unie en Verenigde Staten spreken al bijna een jaar over een vrijhandelsverdrag. Premier Rutte en Eurocommissaris voor Handel Karel de Gucht roepen Europa op om haast te maken. Het weghalen van de handelsbarrières zou goed zijn voor de economische groei, maar er zijn ook bezwaren.

Stimuleren

Met het vrijhandelsakkoord, ook wel de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), hopen Europa en de VS afspraken te maken die de onderlinge handel stimuleren. Door het wegnemen van handelsbarrières hopen ze honderden miljarden euro's aan economische groei te realiseren. Als de onderhandelingen slagen, ontstaat veruit het grootste handelsblok ter wereld.

545 euro extra

Het afbreken van de tariefmuren en het terugdringen van de bureaucratische handelsbelemmeringen moeten in 2027 het gemiddelde Europese gezin 545 euro per jaar extra opleveren. Vrijere handel betekent voor de Verenigde Staten een extra economische groei van 0,4 procent per jaar. Voor de Europese Unie ligt dat cijfer ietsje hoger, op 0,5 procent.

Economische groei

Uit een recente studie van adviesbureau Ecorys blijkt dat verdere liberalisering van de handel met de Verenigde Staten Nederland 1,4 tot 4 miljard aan economische groei kan opleveren. Daarom wil ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dat er vaart wordt gezet achter een nieuw vrijhandelsakkoord.

Gevoelig punt

Het meest gevoelige punt van het vrijhandelsakkoord is de landbouw. De Verenigde Staten willen de Europese markt opengooien voor gemanipuleerde gewassen. Europeanen zijn echter sceptisch over gentechnologie bij gewassen. Een ander heikel punt is de voedselveiligheid, van bijvoorbeeld vlees, die in Europa en de Verenigde Staten op een andere manier is ingevuld.

Private partijen

Volgens critici krijgen private partijen te veel macht door investeringsverdragen die onderdeel zijn van het vrijhandelsverdrag. Bedrijven hebben dan de mogelijkheid om geschillen met het land waar zij zaken doen voor een internationaal gerechtshof uit te vechten. Wanneer wetgeving door een land in het nadeel van het bedrijf wordt gewijzigd of ingevoerd kunnen overheden op deze manier voor miljoenen euro's worden aangeklaagd.

Gegevensbescherming

Na het PRISM-scandaal, waarbij duidelijk werd dat de VS massaal internetcommunicaties aftapt, stond het handelsakkoord even onder vuur. In het handelsakkoord zullen ook afspraken gemaakt worden over de regeling rond gegevensbescherming en de Europeanen hechten meer aan privacy dan Amerikanen. Toch liet de Europese Commissie vorig jaar weten dat berichten over spionage door Washington geen reden zijn om de gesprekken niet door te laten gaan.

Verleden

In het verleden zijn eerder pogingen gedaan om een allesomvattend handelsverdrag met de Verenigde Staten af te sluiten. "Maar die zijn nooit tot een goed einde gebracht", aldus de Nederlandse minister Ploumen (PvdA).

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl