Aangepast

PVV'ers stappen op om uitspraken Wilders

Premier Mark Rutte ziet geen brood meer in politieke samenwerking met Geert Wilders zolang die bij zijn Marokkanen-uitspraken blijft. Wacht de PVV een cordon sanitaire? Ook twee PVV'ers zijn uit de fractie gestapt. Ex-PVV'er Louis Bontes en schrijver Koen Vossen zijn te gast.

Scanderen

Het kabinet neemt in felle bewoordingen afstand van de uitspraken van Wilders net als een groeiend aantal PVV'ers. Volgens VVD-leider Rutte is Wilders op de verkiezingsavond "opnieuw een grens overgegaan". Wilders liet zijn aanhangers in Den Haag scanderen dat ze minder Marokkanen willen en zei daarna dat "te gaan regelen".

"Zolang dit de opvattingen van de PVV zijn, werken we niet samen met deze partij", zei Rutte in Brussel. Woensdagavond zei de premier al dat hij "een vieze smaak in de mond" kreeg van Wilders' uitlatingen. Tot nu toe zei Rutte alleen dat hij de PVV niet wil uitsluiten. Ook ging hij vaak niet in op omstreden uitspraken van de PVV-leider, omdat dat Wilders te groot zou maken.

Ophitsen

Wilders vindt dat er een 'hetze aan de gang is tegen zijn partij. "Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV", zegt hij vandaag. Volgens hem zal het de standpunten van de PVV niet veranderen. "We blijven koersvast en opkomen voor onze kiezer en standpunten, ondanks alle politieke correctheid", aldus Wilders.

Inmiddels hebben al twee PVV'ers de fractie verlaten door de omstreden uitspraken. Gisteren verliet Roland van Vliet de fractie, Joram van Klaveren maakte vandaag bekend op te stappen. Ook het Haagse raadslid Chris van der Helm is uit de PVV gestapt.

Debat

"Een triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis". Zo noemde vice-premier Asscher vandaag de uitspraken van Wilders. Hij zei afgelopen woensdag met walging naar de beelden van de PVV-bijeenkomst te hebben gekeken. Ook veel oppositiepartijen reageerden verbolgen. GroenLinks-leider Bram van Ojik wil zo snel mogelijk met andere fractieleiders en Rutte over de kwestie in debat.

Moties

PvdA-leider Diederik Samsom heeft gezegd dat zijn partij in de Kamer geen moties van de PVV meer zal steunen. Oppositiepartij CDA had een nieuwe samenwerking met de PVV al uitgesloten. De christendemocraten werkten eerder samen met de PVV toen de partij van Wilders een kabinet van VVD en CDA gedoogde.

Niet meer samenwerken

De VVD-lijsttrekkers in Den Haag en Almere willen dat de PVV in hun stad afstand neemt van het optreden van Wilders op de verkiezingsavond. Als de PVV dat niet doet, willen zij niet meer met de partij samenwerken. De Haagse VVD-lijsttrekker vindt dat de afdeling van de PVV in zijn stad moet breken met Wilders, maar de kans dat dat gebeurt is zeer klein. Het Haagse PVV-raadslisd Elissen noemde het een "onzinnige eis".

Vlaams Blok

Steeds meer partijen trekken hun handen van Wilders af, komt de PVV straks in een politiek isolement terecht? Nieuwsuur kijkt naar België waar al 25 jaar geen enkele partij op wat voor manier politieke zaken doet met de extreem-rechtse Filip Dewinter en zijn partij Vlaams Belang. Het zogenoemde cordon sanitaire is ontstaan in 1989.

Andere partijen in België wilden het Vlaams Blok, zoals Vlaams Belang toen nog heette, uitsluiten van de macht en zorgden voor een politiek isolement. Een van de bekendste initiatiefnemers van het cordon was Jos Geysels van de partij Agalev (nu Groen). Nieuwsuur spreekt met Geysels en ook met Filip Dewinter.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Bart.Klijberg@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl