Aangepast

Brengt Rusland de Krim voorspoed?

Een meerderheid van de Krim-inwoners stemde gisteren in het referendum voor aansluiting bij Rusland.Wordt het leven straks beter of duurder voor de Krim? Inwoners zijn positief over de economische toekomst. Een verslag van Rudy Bouma uit Sebastopol. Te gast is Telegraaf-correspondent Pieter Waterdrinker.

Beslag

Het referendum is nog maar net geweest, maar de autoriteiten op de Krim hebben nu al beslag gelegd op al het Oekraïense staatseigendom, waaronder vermoedelijk ook de militaire bases. De Oekraïense strijdkrachten op het schiereiland zijn volgens autoriteiten ontbonden. Het parlement heeft ook besloten om per 30 maart de tijdszone van Moskou in te voeren op de Krim. Nu is het in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, nog twee uur vroeger dan in de Russische hoofdstad.

Konvooi

En dat zijn niet de enige veranderingen die de overgang naar Rusland zichtbaar maken. Verslaggever Rudy Bouma is op de Krim. Hij filmde in hoofdstad Sebastopol een konvooi uit Moskou met 'hulpgoederen'. In een lange stoet rijden Russische wagens voor gemeentereiniging, brandblussers en bussen de stad binnen, een welkomstcadeau van president Poetin. Langs de weg en in Sebastopol wordt het konvooi feestend ontvangen.

Andere economie

Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid kan de formele overgang naar Rusland misschien nog wel jaren duren. "Alles in de Krim moet straks anders worden. Geld, hypotheken, wetgeving, kentekens en pensioenen. Het moet allemaal naar Russisch recht worden omgezet en dat gaat maanden duren, zo niet jaren."

De meeste inwoners van de Krim zien de omschakeling naar een ander economisch systeem echter niet als een last. Taxichauffeurs en winkeliers zijn heel positief en zien Poetin als een grote economische redder, zo krijgt Rudy Bouma te horen. Oekraïne heeft nooit een hand naar ze uitgestoken.

Referendum verdacht

Volgens de autoriteiten op de Krim stemde gisteren 97 procent van de bewoners voor aansluiting bij Rusland. Het parlement maakt nu haast: de lokale autoriteiten hebben Rusland verzocht toegelaten te worden als republiek. NOS-correspondent Godfroid noemt de uitslag van het referendum verdacht. "Als je er nauwkeurig naar kijkt, kunnen deze cijfers eigenlijk niet kloppen."

Sancties

Volgens de Amerikanen is het referendum in strijd met de Oekraïense grondwet en het internationale recht. De VS heeft sancties ingesteld tegen zeven Russische regeringsfunctionarissen en vier Oekraïners, onder wie de verdreven president Janoekovitsj, Krim-premier Aksjonov en de Russische vice-premier Rogozin.

"We zetten de Russen zo veel mogelijk onder druk", zei een woordvoerder van de regering in Washington vanochtend. Volgens hem kunnen sancties erg schadelijk zijn voor de Russische economie.

Zwarte lijst

De Europese Unie heeft vandaag een zwarte lijst opgesteld: 21 Russen en Oekraïners krijgen een reisverbod voor de EU en hun financiële tegoeden worden bevroren. Allen hebben te maken met de crisis op de Krim. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken waren vandaag bijeen om te bespreken welke Russen niet meer welkom zijn in de Europese Unie.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland herhaalden vanochtend de verklaring van de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dat Moskou de economische en politieke gevolgen onder ogen moet zien.

Geïsoleerd

Rusland begint volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken nu internationaal compleet geïsoleerd te raken. "Er is geen land in de wereld, behalve het regime van Assad, dat Rusland steunt. Dat moet de Russen toch zorgen baren", aldus Timmermans.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl