Aangepast

Honderden raadsleden overwogen opstappen

Een derde van de raadsleden heeft te maken met agressie en geweld, dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Tien procent van de raadsleden die hiermee te maken had, heeft zelfs overwogen om te stoppen als raadslid. Nieuwsuur spreekt met Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging. Hij maakt zich ernstig zorgen.

Bedreigingen

De afgelopen drie weken zijn er ernstige bedreigingen geuit op lokale politici. Op 23 januari besluit de lijsttrekker van de Partij van de Eenheid uit Zwijndrecht zich terug te trekken na aanhoudende bedreigingen. Op dezelfde dag vindt de Drutense wethouder Michel Lepoutre een grote bijl in zijn voordeur.

Een week later komen er weer bedreigde lokale politici in het nieuws. De VVD in Heemskerk trekt zich terug uit de gemeenteraadsverkiezingen nadat wethouder Van Tongeren en kandidaat-raadslid Jansen zijn bedreigd. In diezelfde week moet ook wethouder Wijdeven uit Bernheze beveiligd worden. Ook VVD-raadslid Carel uit Huizen werd onder druk gezet om geen vragen te stellen over de vermeende overlast bij de bouw van Hotel Newport in Huizen.

Enquête

Dit is nog maar een greep van de bedreigingen in 2014. Hoe vaak komt dit voor? Nieuwsuur heeft een onderzoek gedaan naar agressie en geweld onder raadsleden. De enquête is verspreid door Raadslid.NU, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Deze is ingevuld door ruim 2000 raadsleden afkomstig uit bijna alle gemeenten van Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de raadsleden te maken heeft gehad met agressie en geweld.

Agressie

Raadsleden worden het meest geconfronteerd met verbale agressie (56 procent), zoals schelden, schreeuwen of vernederen. Daarna komen bedreiging (19 procent) en discriminatie (17 procent) het meeste voor. Van de raadsleden die te maken hadden met agressie en geweld, heeft tien procent overwogen om te stoppen. Van de raadsleden die wekelijks met agressie te maken hebben, overweegt zelfs een derde te stoppen.

Fysieke agressie

Uit de enquête blijkt dat in sommige gevallen er ook fysieke agressie plaatsvindt (5,5 procent). "Tijdens een raadsvergadering is mijn huis, waar mijn vrouw alleen was, met eieren bekogeld. De politie was na halfuur ter plaatse. Ik weet wie het gedaan heeft, maar kan niet bewijzen", zegt een raadslid in de enquête. En ook seksuele intimidatie komt voor (3 procent).

'Veiligheid kinderen'

Nieuwsuur laat een drietal lokale politici aan het woord die recentelijk zijn bedreigd. Een daarvan is Mohamed el Bachiri, lijsttrekker van de Partij van de Eenheid in Zwijndrecht. Door de aanhoudende bedreigingen, besloot hij zich terug te trekken. "Ik maak mij niet zozeer zorgen om mezelf, maar ik maak mij zorgen om mijn prachtige kinderen, dat hen niks overkomt", zegt El Bachiri. "Je wil gewoon de veiligheid van de kinderen waarborgen."

Zorgen

Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging, schrikt ervan dat een derde van de raadsleden te maken heeft met agressie en of geweld. "We zien dat veel lokale politici last hebben van intimidatie, bedreigingen en geweld", zegt Roerig. "Wij maken ons echt zorgen of de besluitvorming nog wel integer kan plaatsvinden."

Fonds

Om de lokale politici te beschermen roept Roerig minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op om een fonds op te richten waaruit de beveiliging van lokale politici betaald kan worden. "Vooral kleine gemeenten hebben een kleine begroting. We willen niet dat er politieke discussies ontstaan over investeringen die eventueel nodig zijn politici te beschermen."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Yvonne.Roerdink@Nieuwsuur.nl en Hein.Hansen@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl