Aangepast

Eerste Kamer kritisch over transgenderwet

Loena is geboren in een jongenslichaam maar voelt zich een meisje en gaat ook zo door het leven. Ze is transgender, net als 50.000 anderen in Nederland. Een nieuwe wet moet het voor hen makkelijker maken van geslacht te veranderen bij de burgerlijke stand. Maar de Eerste Kamer is kritisch.

Onherstelbaar onvruchtbaar

Tot nu toe mag iemand alleen van geslacht veranderen als er eerst een chirurgische ingreep is uitgevoerd. Mannen die zich vrouw voelen of andersom, moeten zich dan eerst onherstelbaar onvruchtbaar hebben laten maken. Sommige transgenders moeten jaren wachten op hun operatie. Anderen twijfelen of hebben überhaupt geen interesse in sterilisatie.

Volgens belangenorganisatie COC is het voor deze groep mensen uiterst pijnlijk dat ze bij het solliciteren, legitimeren, reizen en invullen van formulieren steeds hun persoonlijke verhaal moeten vertellen.

Wetsvoorstel

De Tweede Kamer stemde begin april in met een wetsvoorstel waardoor transgenders vanaf 16 jaar geen fysieke ingreep meer nodig hebben voordat zij het geslacht in hun paspoort mogen veranderen. Wel is er nog een zogenaamde 'deskundigenverklaring' nodig, waarin staat dat iemand overtuigd tot het andere geslacht behoort.

VVD Tweede Kamerlid Foort van Oosten: "Ik vind dat dit wel het minste is dat je kunt doen als overheid voor mensen die de blijvende overtuiging hebben dat ze behoren tot het andere geslacht. Het spreekt voor zich dat ik graag zou zien dat het werk dat ik heb gedaan in de Tweede Kamer ook een vervolg krijgt in de Eerste Kamer."

Kritisch

Maar de Eerste Kamer is kritisch over het wetsvoorstel. Bijvoorbeeld over de leeftijdsgrens. "18 Jaar is de leeftijd dat je auto mag rijden en alcohol mag drinken. Dat vind ik een leeftijd die meer voor de hand ligt dan 16", zegt Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler (VVD). "We weten uit onderzoek dat er veel kinderen zijn die zeker weten dat ze in een verkeerd lichaam zijn geboren en 18 jaar zou wat ons betreft een logische leeftijd zijn."

Zorgen

De Eerste Kamer stem morgen over de wet. COC-voorzitter Tanja Ineke maakt zich zorgen. "Als ze niet voor de wet stemmen wordt de wet niet aangenomen. De Eerste Kamer kan geen aanpassingen doen. Ze kunnen alleen ja of nee zeggen tegen een wet. Als ze nee zeggen, betekent dat dat de problemen waar transgenders al jaren tegenaan lopen onveranderd in stand blijven."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Mirjam.Bartelsman en/of Christel.Voorn@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl