Aangepast

Het gelijk van De Roy van Zuydewijn?

Dat onderzoek is gedaan naar De Roy van Zuydewijn, de voormalige echtgenoot van prinses Margarita, had premier Balkenende al bekend. Dat dat ook is gebeurd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging en op initiatief van prins Bernhard, is nieuw. De Kamer praat er vandaag over, Ferry Mingelen bericht.

In de studio vertellen vanavond Jutta Chorus, schrijfster van het boek Beatrix. Dwars door alle weerstand over hoe slecht De Roy van Zuydewijn in de Oranje-familie lag en hoogleraar Wim Voermans, over de staatsrechtelijke kant van de zaak.

Rol Bernhard

Prins Bernhard vroeg in 2000 de DKDB om informatie over Edwin de Roy van Zuydewijn, bleek gisteren uit een brief van premier Rutte aan de Tweede Kamer. Volgens Rutte werd prins Bernhard zelf beveiligd door de DKDB en verkeerde hij in de positie om de dienst om informatie te vragen en ook om van de dienst informatie te ontvangen over veiligheidsrisico's.

Verantwoordelijk

De verantwoordelijk minister van Justitie wist niets over het onderzoek, staat ook in de brief. In de Kamer is daar kritiek op. PvdA-Kamerlid Recourt zei vandaag dat burgers niet zelf moeten bepalen waar diensten onderzoek naar doen, ook niet als ze lid zijn van het Koninklijk Huis.

Geen opdracht

Prins Bernhard heeft zelf ook geen opdracht gegeven voor het onderzoek, zei premier Rutte vandaag in de Tweede Kamer. Volgens de premier kan iemand die zelf wordt beveiligd geen opdracht geven om een persoon in zijn omgeving te onderzoeken.

Geschoffeerd

Edwin De Roy van Zuydewijn leerde Margarita in 1998 kennen en was van 2001 tot 2006 met haar getrouwd. Hij heeft altijd beweerd dat hij sinds 2000 door de Oranjes is genegeerd, geschoffeerd en dwarsgezeten. Door alle aandacht voor zijn persoon is hij ook zakelijk geschaad, zegt hij.

Gerechtelijke procedure

In 2003 krijgt De Roy van Zuydewijn deels gelijk als premier Balkenende bevestigt dat de AIVD de gangen van De Roy heeft onderzocht. Als zijn huwelijk met Margarita strandt, begint De Roy van Zuydewijn een gerechtelijke procedure tegen de Oranjes. Met de erkenning van premier Rutte blijkt dat zijn beschuldigingen aan het adres van prins Bernhard waar zijn.

Na het Kamerdebat van vanmiddag zei De Roy dat hij nog veel vragen heeft en dat hij zijn hoop heeft gevestigd op een aantal Kamerleden "die zich niet met een kluitje in het riet laten sturen".

Ouders en zussen

Vorige week schreef het weekblad de Groene Amsterdammer dat de inlichtingendiensten ook de ouders en zussen van De Roy van Zuydewijn hebben gevolgd, zo zou blijken uit een vertrouwelijk document in handen van het weekblad. SP, D66 en Groen Links stelden daarop vragen aan premier Rutte. In juni deden de partijen dat ook al.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Pim.van.Galen@nieuwsuur.nl en/of Karel.Ornstein@nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl