Aangepast

Schepper Asterix klaagt dochter aan

De schepper van Asterix en Obelix, de Fransman Albert Uderzo, klaagt zijn dochter en schoonzoon aan. Hij zegt dat ze hem psychisch hebben mishandeld. Historicus René van Royen en classica Sunnyva van der Vegt geven hun visie.

Nalatenschap

Uderzo (86) ruziet al jaren met zijn dochter Sylvie over wat er met de striphelden moet gebeuren na zijn dood. Zij vindt dat hij zijn nalatenschap verkwanselt als hij toestaat dat de serie dan doorgaat.

Wilsonbekwaam

Sylvie, die ooit het werk van haar vader beheerde bij zijn uitgeverij, voert al sinds 2007 een strijd over de stripserie. Ze wilde haar vader zelfs wilsonbekwaam verklaren om zijn plannen tegen te houden. Zij meent dat derden hem uitbuiten.

Uderzo spreekt tegen dat hij wilsonbekwaam is. Hij wil dat Asterix na zijn dood doorgaat. Volgens hem beïnvloedt de echtegnoot van zijn dochter haar. Uderzo voelt zich door de twee geïntimideerd.

Picten

In oktober verscheen 'Asterix en de Picten', van schrijver Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. Het is het eerste album van de beroemde Galliër waarvoor Uderzo niet de tekeningen leverde. De oorspronkelijke schrijver van Asterix en Obelix, René Goscinny, overleed al in 1977.

Van de 25 Asterix-albums zijn er wereldwijd ruim 350 miljoen verkocht. De strips zijn vertaald in meer dan 100 talen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Bart.Klijberg@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl