1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Aangepast

Iran: het is nu of nooit

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is in Genève waar hij overlegt over het Iraanse atoomprogramma. Iran praat over het inperken van de nucleaire activiteiten in ruil voor verlichting van de westerse sancties. Te gast is Peyman Jafari, Irandeskundige.

Doorbraak

Voor het eerst zijn er tekenen van serieuze vooruitgang in de gesprekken over het Iraanse atoomprogramma. De Iraanse vice-minister van Buitenlandse Zaken zei gisteravond dat een doorbraak dichterbij is gekomen.

Verkleinen

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Kerry met zijn aanwezigheid de onderlinge verschillen wil verkleinen en dichter bij een overeenkomst wil komen. Ook de Britse minister William Hague, de Franse minister Laurent Fabius, de Chinese minister Wang Yi en de Duitse minister Guido Westerwelle zijn in Genève.

Kernwapens

In Zwitserland praten Iran, Duitsland en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) over de nucleaire activiteiten van Iran. De Iraanse president Rohani heeft gezegd dat het nucleaire programma nodig is voor vreedzame doeleinden, maar de internationale gemeenschap denkt dat Iran kernwapens wil maken.

Onverzoenlijk

Twee weken geleden leek een akkoord ook al dichtbij, maar het kwam er uiteindelijk niet. Volgens Kerry was Iran daar op dat moment nog niet aan toe.

De Iraanse geestelijk leider Khamenei stelde zich die dag onverzoenlijk op. Hij zei dat Iran geen millimeter van zijn rechten op zijn kernprogramma zal opgeven.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Bart.Klijberg@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl