Aangepast

Hoe lang kan Libië nog zonder gezag?

Chaos en wetteloosheid regeren Libië sinds de val van dictator Kadhafi. De Libische premier Ali Zeidan werd vanochtend ontvoerd in hoofdstad Tripoli, vermoedelijk door ontevreden milities. Na enkele uren werd hij weer vrijgelaten. Nieuwsuur spreekt met Fred Abrahams van Human Rights Watch.

Milities

Twee jaar na de val van Muamar Kadhafi is er nog steeds geen centraal staatsgezag in Libië. Verschillende milities hebben de macht in grote delen van het land. De groepen zijn vaak verbonden aan een ministerie, maar handelen onafhankelijk.

De militie die de premier ontvoerde, was door de regering zelf ingehuurd. De groep moet de veiligheid bewaren in de Libische hoofdstad Tripoli.

Betrokkenheid

Zeidan werd vanochtend door gewapende mannen meegenomen uit een hotel in Tripoli waar hij verbleef. De ontvoering werd door een Libische militie opgeëist. Zij spraken niet van een ontvoering, maar van een arrestatie. Volgens hen zou de premier te nauw samenwerken met de Amerikanen.

De groepering zegt dat de premier een rol heeft gespeeld bij de arrestatie van een topfiguur van al-Qaida. De rebellengroep verwijst naar de uitspraak van de Amerikaanse minister Kerry, die zei dat Libië op de hoogte was gesteld van de Amerikaanse operatie. Volgens een woordvoerder van de groep heeft Zeidan daarmee de staatsveiligheid van Libië geschonden.

Al-Qaida-leider

Afgelopen weekend werd in de Libische hoofdstad Tripoli de al-Qaida-leider Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, ook wel Abu Anas al-Libi, opgepakt door Amerikaanse commandotroepen. Al-Libi werd al jaren gezocht voor de betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

Onrust

Al lange tijd zorgen de milities in Libië voor onrust. De spanningen liepen op toen de regering begon met een campagne om de gewapende groeperingen uit de hoofdstad te verdrijven. De regering vindt dat de milities de overgang naar de democratie in Libië bedreigen.

Het afgelopen jaar hebben de groepen met aanvallen op ministeries druk uitgeoefend op de regering. De groepen eisen dat voormalige Kadhafi-aanhangers die nog in de regering zitten, verdwijnen. Een deel van de bevolking is het niet eens met de acties van de milities. Bij protesten tussen betogers en aanhangers van milities vallen regelmatig slachtoffers.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Guido.van.Ophoven@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl