Aangepast

Chemische wapens in Syrië

De leden van de oppositie in Syrië zeggen dat de overheid chemische wapens heeft ingezet bij een aanval vlakbij de hoofdstad Damascus. Het is niet de eerste keer dat zij een dergelijke bewering doen. Vanavond een gesprek met een arts ter plaatse en met de Syrische parlementariër Sharif Shehadeh, die pro-Assad is.

Raketten

Volgens de oppositiegroepen vond de aanval plaats nabij Damascus, in Ghouta, een gebied dat in handen is van de rebellen. Hoeveel doden en gewonden er gevallen zijn, is niet bekend. Volgens de Syrische journalist Yasser Alhaji zijn er tot nu toe meer dan 1200 geteld. Het gebied zou beschoten zijn met raketten met een chemische lading. Videomateriaal toont levenloze lichamen zonder duidelijke verwondingen.

Het Syrische nieuwsbureau Sana noemt de claims "onwaar" en "compleet ongegrond" en zegt dat de oppositiebewegingen zich baseren op "onjuiste media-bronnen".

Inspecteurs

De VN-missie wil de beschuldigingen onderzoeken. Sinds dit weekend zijn inspecteurs van de VN in Syrië. De Franse president Hollande wil dat ze worden toegelaten tot het gebied van de aanval van vandaag. Volgens de Engelse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is er, mits de berichten bevestigd worden, sprake van een "schokkende escalatie".

De inspecteurs onderzoeken zeker drie plaatsen, waaronder Khan al-Assal. Op 19 maart zou hier een aanval zijn uitgevoerd met het zenuwgas Sarin, waarbij 26 mensen om het leven kwamen. Het is onduidelijk wie er achter deze aanval zit.

"Leugens"

Parlementariër Shehadeh noemde de claims van het inzetten van chemische wapens eerder "leugens". Hij vergeleek de situatie met die in Irak: de regering van Saddam Hussein zou in het bezit geweest zijn van massavernietigingswapens. Later gaven de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair toe dat ze fout zaten.

100.000 doden

Secretaris-generaal Ban Ki-moon bracht eind juli naar buiten dat er sinds het begin van het conflict in Syrië meer dan 100.000 mensen om het leven gekomen zijn. Dat getal neemt maandelijks toe met ongeveer 5000 doden.

Dagelijks ontvluchten zo'n 6000 mensen het land. Het totaal aantal vluchtelingen wordt geschat op 1,7 miljoen. Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN Guterres spreekt van de ergste vluchtelingencrisis sinds de genocide van 1994 in Rwanda.

Mensenrechten

Volgens de internationale organisatie Human Rights Watch schendt de Syrische overheid de rechten van de mens. Zo staat in een rapport uit het voorjaar dat de Syrische luchtmacht "willekeurig, en soms zelfs opzettelijk" luchtaanvallen heeft uitgevoerd op burgerdoelen. Bij een recente aanval van 26 juli op Aleppo vielen 33 burgerslachtoffers, waaronder 17 kinderen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail Roozbeh.Kaboly@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl