Aangepast

Duitsland voorbeeld voor Nederland

Nederland zit in een diepe crisis en de werkloosheid blijft oplopen. In Duitsland gaat het vooralsnog stukken beter. Nieuwsuur maakte in het noorden de balans op: hoe aan de overkant van de Eemshaven een succesregio ontstond en Nederland een grote kans liet liggen.

Werkgelegenheid

In de noordelijke regio van Nederland, rond de stad Delfzijl, is de crisis goed voelbaar. De werkloosheid schommelt rond de 12 procent. Er is weliswaar bedrijvigheid in Eemshaven, omdat daar de laatste jaren veel energiebedrijven hun centrales hebben gebouwd. En ook rond Delfzijl is de chemische industrie sinds decennia aanwezig, maar al deze bedrijvigheid levert minimale werkgelegenheid op.

Succesvol

In Duitsland is dat geheel anders. Aan de overkant van de Eemshaven in de Duitse Eemsregio hebben de Duitsers vanaf de jaren 60 een structureel landelijk en regionaal beleid gevoerd dat tot succes heeft geleid. Volkswagen, met tienduizend arbeiders, is een centrale motor gebleven in Emden. Het succesvolle autobedrijf bleef zitten, ondanks de hoge loonkosten. Ook de gerenommeerde Mayerwerf in Papenburg staat als een huis.

Windenergie

Maar de grote groei in de regio komt van de laatste jaren, sinds het land de kaarten op alternatieve energie heeft gezet. Duitsland fabriceert er nu alles rond windenergie. En dat terwijl ze aan de Nederlandse kant juist nieuwe gas- en kolencentrales hebben gebouwd. Met iets andere keuzes had Nederland het centrum van de windenergie kunnen zijn.

Mogelijkheden

Hoewel er aan Duitse kant voldoende vraag is naar arbeidskrachten, lijken de bewoners van Delfzijl niet over de juiste opleiding te beschikken of onbekend te zijn met de mogelijkheden aan Duitse kant. De afstand tussen Emden en Delfzijl is over het water maar zo'n tien kilometer, over de weg is het nog steeds 100 kilometer rijden.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Dieuwke.van.Ooij@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl