Aangepast

Ontknoping in het liquidatieproces

Niet eerder in de Nederlandse geschiedenis duurde een strafproces zó lang. Vandaag deed de rechtbank in Amsterdam uitspraak in het liquidatieproces Passage en veroordeelde alle elf de verdachten. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee is te gast.

Levenslang

In het liquidatieproces heeft de rechtbank aan drie verdachten levenslang opgelegd. De rechters achten bewezen dat een van de belangrijkste verdachten, Jesse R., tussen 1993 en 2006 bij zeker zes liquidaties betrokken was. Ook is hij veroordeeld voor twee moordpogingen.

Ook Siegfried B. en Mohamed R. moeten van de rechtbank levenslang de cel in.

Een van de anderen tegen wie levenslang was geëist, Dino S., kreeg een half jaar cel. Hij krijgt die straf omdat hij valse paspoorten en crimineel geld bezat. S. werd vrijgesproken van de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Het OM daartegen in hoger beroep.

Kroongetuige La S.

Ali A., een andere hoofdverdachte, moet anderhalf jaar de gevangenis in. Ook hij werd vrijgesproken van de liquidaties van Van der Bijl en Houtman in 2006. Sjaak B., die ervan werd verdacht wapens voor liquidaties te hebben geleverd, gaat eveneens vrijuit.

Kroongetuige Peter La S. is veroordeeld tot acht jaar cel. De rechters volgen daarmee de eis van het Openbaar Ministerie, dat een deal met La S. had gesloten. De kroongetuige legde belastende verklaringen af in ruil voor een lagere eis. Ook is hem door het OM 1,4 miljoen euro toegezegd om een nieuw leven op te bouwen.

Freek S., die terechtstond voor betrokkenheid bij de moord op een Amsterdamse sportschoolhouder, moet zes jaar de cel in. Het OM had om vrijspraak gevraagd, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn.

Levenslang

De Passagezaak is een van de grootste justitiële onderzoeken naar een reeks van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Justitie heeft in totaal elf verdachten aangeklaagd in vijf moordzaken, waarin zeven slachtoffers vielen. Tegen zes verdachten heeft justitie dus levenslang geëist.

Getuigen

De rechtszaak duurde, op een paar dagen na, vier jaar en kende 180 zittingsdagen. Ook het onderzoek vooraf is omvangrijk: er zijn zo'n 300 getuigen en 30 verdachten gehoord door de politie, ongeveer 500 telefoonlijnen getapt met als resultaat 170.000 onderschepte gesprekken en er zijn bijna 170 getuigenverhoren bij de onderzoeksrechter geweest.

Dat heeft geresulteerd in een dossier van ongeveer 300 ordners dat later nog eens is aangevuld met 3200 pagina's verslagen van de rechtszittingen.

Spijtoptant

Bijzonder in de Passagezaak is dat justitie zaken heeft gedaan met een zware crimineel, kroongetuige Peter la S., die zelf betrokken was bij een moord en dat ook heeft bekend. De spijtoptant heeft verklaringen afgelegd over een reeks liquidaties.

Meerdere malen was er twijfel over zijn geloofwaardigheid, maar het OM bleef in hem geloven. "In het riool zwemmen geen witte zwanen, kroongetuigen uit de onderwereld zijn geen brave burgers." Dat zei de officier van justitie vorig jaar over kroongetuige Peter la S..

De rechtbank zei vandaag dat toezeggingen aan Peter La S. zijn toegestaan.

Holleeder

Nederlands bekendste crimineel, Willem Holleeder, staat niet terecht in deze zaak. Niet uitgesloten is dat hij zich op een later moment alsnog voor de rechter moet verantwoorden.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Gert.Janssen@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl