Aangepast

Scheveningse pier binnenkort geveild

De familie Van der Valk wil af van de Pier van Scheveningen en heeft vlak voor het nieuwe jaar het faillissement aangevraagd. Lange tijd is gezocht naar een koper, maar zonder succes. Curator Marc Udink wil de pier binnenkort veilen en denkt, net als de gemeente, dat het beeldbepalende bouwwerk wel degelijk potentie heeft.

Van der Valk

Al twintig jaar is de pier in handen van horecafamilie Van der Valk. In 2011 bekende de familie geen geld meer te willen investeren in de pier, omdat ze er geen toekomst meer in zag. Dat jaar woedde er een korte, maar hevige brand die een deel verwoestte. Sindsdien staat de pier, waar onder andere een Van der Valk-restaurant in zat, te koop, maar niemand lijkt geïnteresseerd.

1 Euro

De familie Van der Valk kocht de pier in 1991 voor het symbolische bedrag van 1 euro. Voor zo'n bedrag gaat de pier nu niet weg, Van der Valk vraagt een reëel bedrag. Volgens de gemeente Den Haag is de pier op een paar plekken onveilig door betonrot en brandschade. Van der Valk weigerde het onderhoud op zich te nemen en dat gaat de gemeente nu 80.000 tot 125.000 euro kosten. De Haagse wethouder Marnix Norder wil het bedrag verhalen op de familie, maar volgens curator Udink is dat een onbegonnen zaak.

Investeerders

Udink wil de pier behouden voor Scheveningen. Hij zegt dat er tientallen geïnteresseerden zijn voor een overname, ook uit het buitenland. Als het bouwwerk niet snel wordt verkocht, wil hij het bij opbod verkopen. Hij denkt dat de pier potentie heeft, maar dan moet de gemeente wel meewerken. Volgens Udink is de gemeente te streng geweest voor Van der Valk en de ondernemers op de pier. Zo mochten er maar een beperkt aantal reclameborden op de pier hangen. Volgens Udink dreigen daardoor nieuwe investeerders af te haken.

Regels

Ook de gemeente ziet mogelijkheden en wethouder Norder is dan ook tegen sloop.Op Udinks verzoek is de gemeente nu bezig met het opstellen van verkoopregels voor de pier. Volgende week worden de regels aan de Commissie Ruimte in Den Haag voorgelegd. Bij de regels zitten ook het bestemmingsplan en informatie uit bestaande plannen van de gemeente voor de Scheveningse kust. Volgens Udink wordt de pier binnen twee tot drie maanden verkocht.

Vragen en/of opmerkingen? Mail Karel.Ornstein@Nieuwsuur.nl en/of Guido.van.Ophoven@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl