Nieuwsuur

Nederland doet het internationaal gezien goed qua homo-acceptatie. Toch is sinds deze maand elke school verplicht om in de lessen aandacht te besteden aan homoseksualiteit. In de praktijk blijkt dat er nog een hoge drempel is voor jonge scholieren om uit de kast te komen.

Kerndoel

Deze maand is voorlichting over homoseksualiteit een van de zogenoemde kerndoelen geworden. Dat houdt onder meer in dat het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs verplicht is homoseksualiteit in de lessen te belichten. De Kamer had om de verplichting gevraagd en ondanks verzet van verschillende christelijke organisaties besloot de vorige minister, Van Bijsterveldt, het in de kerndoelen op te nemen. Belangenorganisatie COC heeft jarenlang gestreden voor de verplichte voorlichtingslessen op scholen.

Lespakketten

Op 140 scholen is nu een proef aan de gang met verschillende soorten lespakketten. Een onderzoeksbureau meet de effecten daarvan en het is de bedoeling dat de deelnemende scholen ervaringen gaan uitwisselen. Uit een GGD-onderzoek in Amsterdam blijkt dat homoseksualiteit onder scholieren met een andere etnische achtergrond en een lager schoolniveau nauwelijks wordt geaccepteerd.

Niet veilig

In de praktijk blijkt er een hoge drempel voor jonge scholieren om uit de kast te komen. Ze voelen zich er op hun school niet veilig genoeg voor. "Voor ik uit de kast kwam, was er altijd een spanning", zegt de 16-jarige Lorain uit Amsterdam. "Toen ik in de tweede klas zat, zeiden ze: ze is echt lesbi. Ik bleef ontkennen, want in de onderbouw accepteren ze 't veel minder. Die onderbouw valt me nog steeds tegen. Ze schelden op homo's. Ik word daar boos van. Soms zeg ik: heb je daar problemen mee?"Pesterijen

Een 16-jarige jongen uit Amsterdam wil niet voor zijn homoseksualiteit uitkomen: "Ik stel het zo lang mogelijk uit om uit de kast te komen, ben bang voor pesterijen. Mijn klas bestaat verder alleen uit Marokkanen. Tegen mij doen ze normaal, maar ze weten het niet. Er is een andere jongen op school uit de kast en die wordt flink gepest. Ik denk niet dat ik tot mijn 18e kan volhouden om niets te vertellen, maar ik moet er nu niet aan de denken dat anderen het weten."

Gillen

Lorain kwam er toch voor uit: "Ineens vertelde ik het. In de kleedkamer vroeg een meisje of ik lesbi ben. Toen zei ik ineens ja. Ik liep er al 4 jaar mee rond. Maar of voorlichting in de klas helpt? Pfff, die kinderen beginnen meteen te gillen als je over homo's begint."

Paarse vrijdag

Morgen organiseert het Gay-Straight Alliance Netwerk voor de derde keer Paarse Vrijdag. Leerlingen en docenten van ongeveer 450 middelbare scholen in Nederland vragen hun medeleerlingen paars te dragen om te laten zien dat ze tegen homofobie zijn. Om dat te onderstrepen worden er 120.000 paarse armbandjes uitgedeeld.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl en/of Marjolein.Schut@nieuwsuur.nl.

STER reclame