Nieuwsuur

Vanuit de hele samenleving is met verslagenheid gereageerd op het overlijden van Gerrit Komrij. Hieronder een overzicht.

Deze pagina hoort bij het arikel Gerrit Komrij (68) overleden.

Koningin Beatrix heeft Charles Hofman, de levenspartner van Komrij, in een telegram haar medeleven betuigd. "Nederland heeft in hem een groot dichter verloren," schrijft de koningin.

Premier Rutte noemt Komrij "een groot schrijver, wiens werk wordt bewonderd. Zijn kritieken werden gevreesd. Voor velen was hij ook de eerste kennismaking met de Nederlandse poëzie door zijn kloeke bloemlezingen."

Dichtwereld: inspirator

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr heeft een gedicht voor Komrij geschreven. Het gedicht is gepubliceerd in NRC Handelsblad en Nasr zegt dat hij zijn best heeft gedaan. "Ik ben er kapot van en ik hoop dat hij het een mooi gedicht zou vinden."

Dichter Ingmar Heytze (42) zegt dat hij door Komrij Nederlandse poëzie heeft leren lezen. Hij heeft veel gehad aan Komrijs bloemlezing uit 1979. "Dat was de meest gezaghebbende bloemlezing die er bestond. Als poëzie een bos is waar je in moet gaan dwalen, dan is hij degene die de weg heeft gewezen. Hij heeft laten zien: daar moet je zijn."

Ook oud-minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) is geschrokken op het bericht. "Hij heeft het genre van korte stukjes met een mening literair niveau gegeven," zei hij tegen de NOS.

De Bezige Bij

De Bezige Bij, de uitgever van het werk van Komrij, reageert verslagen op het overlijden. "We verliezen in hem een belangrijk dichter, een veelzijdig schrijver en vertaler, een groot stilist, een scherp polemist en bovenal een lieve vriend. Hij was een inspirator voor generaties dichters, schrijvers en jonge hemelbestormers, en zal dat blijven." De uitgever sluit het overlijdensbericht af met het gedicht 'Alles blijft' uit de bundel Luchtspiegelingen (2001):

ALLES BLIJFT

Daar stond een muur die ik heb aangeraakt. De muur werd afgebroken. Van het puin Werd verderop een fundament gemaakt. Ik plantte een fruitboom in mijn oude tuin.

Die werd geasfalteerd. Vijf meter diep Houdt zich een wortelstronk nog grommend koest. Vijf eeuwen lang desnoods. De Spaanse griep Landt ooit op Mars omdat ik heb gehoest.

Er was een vriend aan wie ik heb geschreven, Een rots waar ik mijn naam in heb gekerfd. Je bent een deel van alles bij je leven En alles blijft bestaan wanneer je sterft.

STER reclame