Aangepast

Kamer debatteert over bezuinigingen cultuur en omroep

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Van Bijsterveld over de voorgenomen bezuinigingen op de cultuursector en de publieke omroep. Het kabinet wil op beiden 200 miljoen euro bezuinigen. Protesten om de bezuinigingen op de kunsten uit te stellen, haalden niets uit; op een paar kleine wijzigingen na worden de maatregelen door een meerderheid gesteund.

De debatten zijn live te volgen via Politiek 24.

Wereldomroep

Zo wordt de Wereldomroep met tweederde gekort. Daarmee krijgt de omroep één van de grootste klappen te verwerken. De Wereldomroep zendt uit protest de hele dag live vanaf het Plein voor de Tweede Kamer uit. Een actiecomité overhandigde een aantal petities aan de Tweede Kamer, waarin wordt gepleit voor het behoud van de Nederlandstalige bezuinigingen. De regering vindt dat de Wereldomroep zich moet gaan toeleggen op het verkondigen van het vrije woord en het bevorderen van de persvrijheid.

Het lidmaatschapsgeld van omroepen moet omhoog. Een meerderheid in de Kamer heeft gepleit voor een speciaal jeugdlidmaatschap van de omroepen. Daarmee zou voorkomen kunnen worden dat jongeren hun lidmaatschap opzeggen of überhaupt geen lid worden. Minister Van Bijsterveldt is terughoudend maar laat de beslissing aan de Kamer over.

Verder pleitte de PVV voor een groter aandeel Nederlandstalige muziek op Radio 2.

Toch nog geld

Behalve over de publieke omroep spreekt het parlement ook over de bezuinigingen op cultuur. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen dat er tóch geld gaat naar een aantal regionale theater- en muziekgezelschappen. Onder meer de theatergezelschappen Tryater uit Friesland en Opera Zuid uit Limburg zouden toch geld moeten krijgen. Ook drie orkesten zouden geld kunnen blijven krijgen, hoewel de subsidie wel omlaag zou gaan.

Mars der Beschaving

In het holst van de nacht kwamen tussen twee- en drieduizend deelnemers aan de Mars der Beschaving aan in het centrum van Den Haag. Afgelopen vrijdag begon de Mars op Terschelling, waar Oerol-bezoekers met honderden tegelijk de zee in renden, richting de hofstad.

Tussen 7 en 10 duizend betogers zijn vandaag bijeengekomen op het Malieveld om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen. Ze worden toegesproken door prominente acteurs, schrijvers en musici. Onder hen onder anderen cabaretier Vincent Bijlo, de acteurs Gijs Scholten van Aschat en Loes Luca en schrijver Jan Mulder. Rond het middaguur speelden musici op een ponton in de Hofvijver.

In het centrum van Den Haag was het even onrustig toen de politie twee- tot driehonderd deelnemers aan een lawaaidemonstratie bij de Tweede Kamer dwong te vertrekken. Daarbij werd de politie te paard ingezet.

Vanavond een verslag van de debatten en een reportage uit Limburg, waar Opera Zuid wellicht toch op subsidie kan rekenen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers, Reijer Zwaan: Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl en/of Hein Hansen (Hein.Hansen@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl