Gevangenen bij een inlichtingenpost op Sumatra, begin 1949

De uitzending van 17 februari: Groot onderzoek naar dekolonisatie Indonesië // Wat is groente? Wat is fruit? // 'Inspraak belemmert energietransitie' // Frankrijk trekt zich terug uit Mali

Groot onderzoek naar dekolonisatie Indonesië

Nederland heeft in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel extreem geweld gebruikt, stellen onderzoekers in een rapport dat vandaag is gepresenteerd Ruim vijf jaar lang deden deze drie instituten in opdracht van de regering onderzoek. Hoe reageren studenten van de Indonesische studentenvereniging in Nederland (Perhimpunan Pelajar Indonesia) op het rapport? Te gast is NIOD-onderzoeker Frank van Vree.

'Structureel geweld' door Nederlandse militairen in Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

Wat is groente en wat is fruit?

Voor groente en fruit moet op termijn nul procent btw gaan gelden. De ministeries van Financiën en Volksgezondheid moeten bepalen wat onder die nul procent gaat vallen. Daarom moet eerst duidelijk zijn: wat is groente en wat is fruit? Geen makkelijke vraag, zo zei premier Mark Rutte deze week in de Eerste Kamer. "Een ingewikkeld vraagstuk. Is bijvoorbeeld een potje pastasaus groente of niet", zei Rutte. Nieuwsuur doet vanavond een eerste poging wat duidelijkheid te scheppen in het ingewikkelde vraagstuk.

Hoe bepaal je wat een groente is?

'Inspraak belemmert energietransitie'

De uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk verloopt volgens netwerkbeheerder Tennet veel te traag. Als het niet sneller gaat, komt de energietransitie in gevaar, omdat nieuwe wind- en zonneparken niet op tijd kunnen worden aangesloten. Een goed voorbeeld is de bouw van een verdeelstation in Halsteren, West-Brabant: iedereen mocht meepraten in de hoop dat burgers niet tegen de plannen zouden procederen. Maar dat liep anders.

Elektriciteitsnet heeft uitbreiding nodig, maar hoe?

Frankrijk stopt strijd in Mali

Frankrijk trekt alle troepen terug uit het West-Afrikaanse land Mali, een oude kolonie van Frankrijk. De Franse troepenmacht streed in het Noorden tegen jihadisten gelinkt aan Al-Qaeda en Islamitische Staat, die steeds meer steden veroverden. Ook andere landen beraden zich nu op hun aanwezigheid. Wat zijn daarvan de gevolgen voor de terrorismebestrijding in het Sahel-gebied?

Franse troepen weg uit Mali

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl