De uitzending van 6 februari: 'Zoek ook buiten EU naar zorgpersoneel' / Welke boodschap heeft Macron voor Poetin? / Noord-Ierse burgeroorlog krijgt gezicht door boeken en films

'Zoek ook buiten EU naar zorgpersoneel'

Ziekenhuizen en zorginstellingen komen nauwelijks aan personeel en de vrees is dat dit de komende jaren alleen maar erger wordt. Dat geldt ook voor andere Europese landen. Arbeidsbemiddelaars en wervingsbureaus willen daarom buiten de EU op zoek naar personeel. Op dit moment gelden strenge regels voor het inzetten van verpleegkundigen buiten de EU. Zorginstellingen roepen het kabinet op de regels van de immigratiedienst en het UWV te versoepelen.

'Het is veel gedoe, maar dat moet ook maar eens bespreekbaar worden gemaakt'

Welke boodschap heeft Macron voor Poetin?

De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag een ontmoeting met Vladimir Poetin. Hij reist mede namens de Europese Unie naar Moskou. Eerder was er al telefonisch contact. Welke boodschap heeft hij voor Poetin? Correspondent Frank Renout praat ons bij.

'Macron heeft zichzelf concrete doelen gesteld'

Noord-Ierse burgeroorlog krijgt gezicht door boeken en films

Boeken zijn volgeschreven over het Noord-Ierland van The Troubles. Recentere films en boeken bieden echter nieuw perspectief. De film 'Belfast', die later deze maand in première gaat in Nederland, vertelt het verhaal van het jongetje Buddy. Het is gebaseerd op het levensverhaal van regisseur Kenneth Branagh die in het begin van The Troubles opgroeide in een protestantse familie in Belfast.

Het boek 'Belfast Child' van John Chambers vertoont overeenkomsten met de film, maar zijn verhaal is rauwer, meer ongepolijst. Zijn relaas biedt een zeldzame inkijk in het gewelddadige leven in de protestantse arbeiderswijken tijdens de Noord-Ierse burgeroorlog. Nieuwsuur sprak met John Chambers die ons meenam naar het Belfast van toen en nu.

'Ik herinner me het kabaal van de rellen op straat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl