De uitzending van 3 februari: De haven van Marioepoel // Digitale aanval op olieterminals // Luxe jachten // Leenstelsel

Gert-Jan Dennekamp in Marioepoel, Oekraïne

In Oekraïne is de situatie nog steeds gespannen; valt Rusland binnen, en in welke mate steunt het Westen de Oekraïners? Onze verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Oekraïne. Hij bezocht onder meer de belangrijke havenstad Marioepol, aan de zee van Azov. Daarvan vanavond een verslag in Nieuwsuur.

In Marioepol maakten ze al eerder oorlog met de Russen mee

Wie zit er achter de digitale aanvallen op Europese olieterminals?

Olieterminals in België, Duitsland en Nederland zijn getroffen door digitale aanvallen. Volgens het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is er geen sprake van een gecoördineerde aanval, de aanvallen hebben waarschijnlijk een crimineel motief. Wie zit er achter de actie en wat zijn de gevolgen? We spreken internetdeskundige Dave Maasland en Willem-Henk Streekstra, de directeur van de Nederlandse vereniging van olie-opslagbedrijven.

'Hier zitten mensen die professioneel zijn en die weten wat ze doen'

Vraag naar luxe jachten stijgt

Jeff Bezos, een van de rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van 177 miljard dollar, heeft bij jachtbouwbedrijf Oceanco in Alblasserdam een gigantisch plezierjacht besteld dat naar verluidt 430 miljoen euro gaat kosten. Daarvoor moet de markante Koningshavenbrug in Rotterdam wel tijdelijk worden ontmanteld, want de doorvaarhoogte van veertig meter is te laag. Niet alleen Bezos is gek op Nederlandse jachten. Nederland staat op nummer drie in de lijst van markleiders, vooral naar het luxe segment is veel vraag. Tijdens de pandemie is de vraag naar een luxe jacht alleen maar toegenomen.

Vraag naar luxe jachten stijgt

Studenten boos om te lage compensatie leenstelsel

Studenten die tijdens hun studie te maken kregen met het leenstelsel, liepen gemiddeld zo'n 14.000 euro mis als je hen vergelijkt met de studenten die wél een basisbeurs kregen. Het nieuwe kabinet trekt voor hen een miljard uit ter compensatie, wat neerkomt op zo'n 1000 euro per student. En daar zijn veel studenten niet blij mee, dus demonstreert een deel van hen zaterdag in Amsterdam.

De 'pechstudenten' zo'n 14.000 euro meer kwijt dan de 'basisbeursstudenten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl